Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Meteorológovia varujú pred búrkami. Výstrahy platia na väčšine územia Slovenska
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred búrkami. Výstrahy platia na väčšine územia Slovenska

Archívna reportáž

Pozrite si predpoveď počasia

BRATISLAVA – Na väčšine územia Slovenska v utorok do polnoci platia výstrahy pred búrkami. SHMÚ na svojej webovej stránke uvádza, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov. Nárazy vetra môžu mať rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu, čo je 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody a bahna zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Už v pondelok podvečer sa začala zväčšovať oblačnosť a postupne sa objavili prehánky a búrky. "V utorok sa budú zrážky objavovať na viacerých miestach pri premenlivej oblačnosti," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Pocítiť by sme v priebehu utorka mali prúdenie chladnejšieho vzduchu od severozápadu. 

Zrážky začnú ustávať až v stredu, kedy sa bude pomaly zmenšovať oblačnosť. Ochladí sa už na celom našom území denné maximum teploty bude od 20 do 26 stupňov Celzia, severné okresy budú chladnejšie, okolo 18 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor, v nárazoch až do 55 kilometrov za hodinu.

Búrky na Slovenska napáchajú veľa škôd. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy