Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Búracie práce na Rázsochách začali. Prvú ranu istoty zasadil premiér Pellegrini
Zdielať na

Búracie práce na Rázsochách začali. Prvú ranu istoty zasadil premiér Pellegrini

BRATISLAVA / Predseda vlády Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa zúčastnili na začatí búracích prác na Rázsochách. Za veľký stroj si sadol aj samotný premiér. Vízia novej nemocnice už tak naberá reálne rozmery.

V utorok odštartovali búracie práce skeletu nemocnice na Rázsochách. Ich cena by mala podľa ministerstva zdravotníctva dosahovať 10 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Samotným búracím prácam predchádzali v uplynulých týždňoch prípravné činnosti. Odstraňovanie stavby potrvá približne deväť mesiacov.

"Bude mi cťou buchnúť do toho jedného z pilierov. Zasadiť tú poslednú ranu istoty celému skeletu," povedal Peter Pellegrini pred nedávnom a jeho prianie sa mu aj splnilo, dostal možnosť prvej rany:

"Ja som samozrejme absolvoval poučenie o bezpečnosti práce, ako sa správať pri takomto stroji a nakoľko osobne mám na rôzne veci preukaz a licenciu, ale na takýto stroj nedisponujem strojníckym preukazom, preto všetky úkony ktoré dne vykonám, urobím v zmysle nariadenia vyhlášok pod kontrolou zodpovednej osoby," povedal premiér médiám. 

Prvá rana 

Premiér zároveň priznal, že s bágrom a veľkými strojmi sa stretol už ako malý chlapec, keďže jeho otec pracoval v takom prostredí. "Ja viem, že sa to bude môcť rôzne vysvetliť, ale ja som dal dokonca vašej televízii prísľub, že keď budem môcť, tak to vašej kolegyni spravím, tú ranu jej vrazím, a preto som chcel ten sľub dodržať...tej nemocnici, nie kolegyni, samozrejme," povedal Pellegrini so smiechom redaktorke TV JOJ. 

Premiér pri oficiálnom začatí prác tiež vyzval lekárov, ktorí chcú robiť špičkovú medicínu a výskum, aby nepodľahli tlaku, ktorý na nich možno bude vyvíjaný, a neodišli z fakultných nemocníc do súkromnej novovybudovanej nemocnice. "Aj týmto počinom im dávame jasný signál, že už to dnes nie je len o slovách, ale o konkrétnych činoch. A Bratislava, hoci trochu neskôr, ale novú národnú, koncovú univerzitnú nemocnicu mať bude," povedal Pellegrini.

Veľká hračka

"Musím priznať, že to dieťa v každom z nás je a je to síce jedna veľká a drahá hračka, ale vedel by som si predstaviť aj trochu dlhšie sa s tým baviť," priznal premiér po tom, ako si sadol za volant veľkého stroja. Po skončení búracích prác a odstránení skeletu nemocnice bude nasledovať výstavba novej. Aktuálne je vyhlásené verejné obstarávanie na projekt kompletnej prípravy novej Univerzitnej nemocnice Bratislava na Rázsochách. Jeho predpokladaná hodnota je 17,5 mil. eur bez DPH.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská konštatovala, že v Bratislave chýba koncová nemocnica, ktorá bude poskytovať špičkovú zdravotnú starostlivosť, výučbovú základňu a vedecko-výskumnú bázu. Ako informovala, v súčasnosti pripravujú projekt, ktorý bude obsahovať 653 lôžok. "Počítame s tým, že v budúcnosti by tu mohlo vyrásť ďalších 500 lôžok, aby spĺňala komplexnosť, aby na jednom mieste dostali pacienti to, čo majú dostať," povedala.

Odhadované náklady na novú nemocnicu sú v koncepcii schválenej vládou SR stanovené na 263 mil. eur. V sume sú zahrnuté aj búracie práce či projektová príprava. Podľa odhadov ministerky by nová univerzitná nemocnica na Rázsochách mala stáť v roku 2024.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy