Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Expremiér Mečiar nebude stíhaný za amnestiu v kauze únosu prezidentovho syna
Zdielať na

Expremiér Mečiar nebude stíhaný za amnestiu v kauze únosu prezidentovho syna

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vladimír Mečiar nebude stíhaný za udelenie amnestie v kauze únosu prezidentovho syna. Rozhodol o tom bratislavský vyšetrovateľ.

Ako prvý správu o tom priniesol portál TV Markíza tvnoviny.sk. Informáciu TV JOJ potvrdilo aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru SR. "Vyšetrovanie vami uvedenej veci bolo v súlade s ustanovením trestného poriadku zastavené," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Lucia Miháliková. Skutok totiž nie je trestným činom a nie je tak dôvod na postúpenie veci. Polícia to vraj už prekonzultovala aj s Generálnou prokuratúrou SR.

Mečiarove amnestie sa po viacerých neúspešných pokusoch podarilo v parlamente prelomiť pred dvoma rokmi. Okrem oprášenia žaloby prokurátora Michala Serbina z roku 2000, ktorá z únosu viní 13 mužov na čele s Lexom, polícia pred dvoma rokmi otvorila aj vyšetrovanie zákonnosti udelenia amnestií. Tie ako zastupujúci prezident podpísal Mečiar. No vyšetrovanie neskôr stopla a po zásahu Generálnej prokuratúry ho opäť obnovila. A teraz vyšetrovateľ prípad zastavil opäť.

Na materiáli, ktorým poslanci Národnej rady zrušili amnestie, sa spolupodieľal aj právnik Peter Kubina. "Bez znalosti podrobnejšieho odôvodnenia rozhodnutia neviem urobiť nič iné, len zobrať to na vedomie. Na to, aby som sa mohol k tomu vyjadriť, musel by som poznať detaily odôvodnenia,"  uviedol pre TV JOJ Kubina. 

Podľa informácií televízie JOJ však o zastavení vyšetrovania zatiaľ nerozhodol dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. O veci nebola informovaná ani Generálna prokuratúra SR. "Predmetná vec nebola konzultovaná s generálnou prokuratúrou," uviedla hovorkyňa prokuratúry Andreja Predajňová.

Samotná žaloba na údajných únoscov Kováča, medzi ktorými však Mečiar nefiguruje, sa nachádza na Okresnom súde Bratislava 3. Trestné konanie je však prerušené, keďže súd na žiadosť právnikov Lexu rozhodol o posúdení prípadu Európskym súdom v Luxemburgu. Mečiar sa z verejného života stiahol po konci koalície s Robertom Ficom a Jánom Slotom v roku 2010. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy