Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred 23 rokmi uniesli Michala Kováča ml. Amnestie zrušili, vinníci stále nestoja pred súdom
Zdielať na

Pred 23 rokmi uniesli Michala Kováča ml. Amnestie zrušili, vinníci stále nestoja pred súdom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko si 31. augusta pripomína jednu z najväčších tráum svojich novodobých dejín. Presne pred 23 rokmi uniesli Michala Kováča ml., syna vtedajšieho prezidenta a hlavného kritika premiéra Vladimíra Mečiara. Vyšetreniu prípadu bránili dlhé roky amnestie, ktoré Mečiar vyhlásil v roku 1998 ako zastupujúci prezident. Tie sa parlamentu podarilo prelomiť až minulý rok. No možní vinníci sa pred súd dodnes nepostavili.

Tridsiateho prvého augusta 1995 uniesli syna prezidenta Michala Kováča. Od začiatku bola hlavným podozrivým Slovenská informačná služba.

Kováča zavliekli do Rakúska. Cieľom bola podľa obžaloby snaha vydať Michala Kováča mladšieho do Nemecka na trestné stíhanie a zdiskreditovať tak Mečiarovho úhlavného nepriateľa - prezidenta krajiny. Únos spočiatku vyšetroval Peter Vačok, no čoskoro ho odvolali. "Silní si nepriali, aby sa pokračovalo v tom vyšetrovaní," povedal ešte 4. septembra 2016 exvyšetrovateľ Peter Vačok.

V roku 2000 prokurátor Michal Serbin podal obžalobu na 13 mužov, z toho ôsmich členov SIS, ktorí sa mali podieľať na zavlečení. Hlavou operácie mal byť vtedajší šéf tajnej služby Ivan Lexa. No dva roky predtým Mečiar vyhlásil kontroverzné amnestie a na obžalobu 17 rokov padal prach. Až do vlaňajška.

Zrušenie amnestií

Všetko sa zmenilo minulý rok, keď poslanci parlamentu, aj pod tlakom verejnosti a po viacerých neúspešných pokusoch, schválili zrušenie Mečiarových amnestií.

Mečiar aj Lexa vinu popierajú. Bývalý šéf tajnej služby sa nechcel k veci bližšie vyjadrovať. "Ja som presvedčený, že Most-Híd využil aj tú spoločenskú atmosféru presvedčiť koaličných partnerov, že treba zrušiť Mečiarove amnestie a dať voľnosť súdom a vyšetrovateľom, aby dali bodku za únosom," uviedol pre TV JOJ predseda Most-Híd Béla Bugár.

Obžalobou sa začal zaoberať bratislavský okresný súd, ktorý pojednávanie ešte nevytýčil. Najskôr potreboval čas ne preštudovanie 20-tisíc stranového spisu. Neskôr bol problém s tým, že prísediaci sudcovia nemali previerku, keďže spis bol v režime utajenia. No oslovení poslanci neľutujú námahu, ktorá zrušeniu amnestií predchádzala. Nie všetci v minulosti boli totiž presvedčení o tom, že sa to dá.

Vražda Roberta Remiáša​

"Každý, kto prichádza s návrhom na zrušenie amnestií, by mal vrátiť diplom právnika," hovoril ešte v roku 2006 Robert Fico. Poslanec za SMER-SD Erik Tomáš má však iný názor. "Zrušenie Mečiarovych amnestií ústavným spôsobom umožnilo hľadať pravdu. Teraz už majú všetko v rukách súdy," uviedol Erik Tomáš.

"Nie je možné zaručiť, že vždy bude páchateľ odhalený a potrestaný, napriek tomu, je veľmi dôležité, že tá hlboko nemorálna prekážka, ktorú predstavovali Mečiarove amnestie, je odstránená," myslí si Ondrej Dostál. Ako dodal poslanec za OĽANO Gábor Grendel, to, že sa doteraz nezačal súdny proces je veľmi smutné.

Únos prezidenta súvisí aj s doteraz nevyriešenou vraždou Roberta Remiáša z apríla 1996. Pod jeho autom vybuchol nástražný systém. Remiáš bol pritom spojkou kľúčového svedka únosu Oskara Fegyveresa, ktorý po výpovedi utiekol za hranice. Polícia vyšetrovanie smrti Remiáša obnovila pred dvoma rokmi. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že vyšetrovanie naďalej prebieha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy