Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stráviť prázdniny na Slovensku je výborná voľba. Na Liptove sa nudiť nebudete, na Zemplíne čaká duch tradícií a prírody
Zdielať na

Stráviť prázdniny na Slovensku je výborná voľba. Na Liptove sa nudiť nebudete, na Zemplíne čaká duch tradícií a prírody

LIPTOV/ZEMPLÍN / Napríklad v Liptove vás okrem prírodných krás čaká aj lekcia, ako včelárčiť. Deti na Zemplíne zas trávia prázdniny na koni. O zvieratá sa vedia samé postarať. Iní školáci sa zas nepohnú od svojich babičiek, ktoré ich učia starým remeslám.

Na Liptove sa počas prázdnin rozhodne nebudete nudiť

Dospelí aj deti sa tu všeličomu podučia. V Lúčkach sa môžu aspoň na malú chvíľu stať včelármi. "Na Liptove je o detičky postarané, vzdelávajú sa takouto hravou formou," približuje Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Liptov. 

"Do povedomia ľudí, aby sa dostalo včelstvo, lebo je to jeden zo základných organizmov," vysvetľuje starosta Lúčok Branislav Hrbček. "Všetci, čo sa zúčastnia exkurzie, mám na nich požiadavku, aby sadili kvety, aby včely mali tej paše viac," hovorí Marcel Mihok, podpredseda OZ Slnkotvor. 

Na Liptov sa oplatí ísť nielen kvôli známym atrakciám, ale navštíviť môžu aj mesto. "Liptovský Mikuláš ako rodisko svetoznámeho vedca Aurela Stodolu si pripomína jeho 160 výročie," poznamenal Jaroslav Hric, riaditeľ múzea J. Kráľa v Liptovskom Mikuláši. 

Na Zemplíne v duchu prírody a tradícií 

V obci Kamenica nad Cirochou trávia prázdniny napríklad chrbte koňa. "Je mi tam dobre na koni, tak som na koni väčšinou," hovorí malá koniarka Hanka Barančíková. "Zvieratá, príroda, to sú mocní čarodeji. Dieťa má nabrať zážitky, novú energiu," myslí si chovateľ koní Štefan Barančík. 

Inak to vyzerá v Belej nad Cirochou. 79 ročná pani Anna Dunajová má v záhrade krosná a okolo plno malých záujemcov o tkanie. Ako základnú surovinu využíva napríklad staré tričká. Natkala už kilometre kobercov. "Som za to vďačná, že som sa mohla priučiť aj ja. Aj syn sa priučil," poznamenala obyvateľka Belej nad Cirochou Zuzana. "Ja sa teším, keď decká trávia čas pri krosnách, lákajú ich traktory, zvieratká, nesedia na wifine," odpovedal vnuk Dominik Drevický. 

Na Sliač opäť prišli ľudia z celého Slovenska. Na leteckých dňoch hviezdili špičkoví piloti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy