Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Patrí kohút a iné zvieratá do mesta? Susedia na to môžu mať iný názor ako vy
Zdielať na

Patrí kohút a iné zvieratá do mesta? Susedia na to môžu mať iný názor ako vy

BRATISLAVA / Patrí kohút do mesta? Možno sa táto otázka zdá absurdná, ale v českom meste Prostějov na ňu magistrát hľadal odpoveď. Na skoré ranné kikiríkanie operenca, žijúceho na dvore medzi blokmi, sa totiž začali ľudia sťažovať. A nie je vylúčené, že kauza bude pokračovať na súde.

Ich zvuky na dedine vás možno rozosmejú, no ak ich držíte v meste na sídlisku, môžu byť z toho poriadne problémy. V českom Prostějove, kde spor o skorom rannom kikiríkaní kohúta riešil až tamojší magistrát. Informáciu priniesol portál idnes.cz Operenca totiž spolu zo sliepkami choval majiteľ na dvore medzi obytnými domami. "Tá otázka nás, samozrejme, trošku prekvapila. Pokiaľ by sa so susedmi nedohodli, tak jediná možnosť ako toto riešiť, je súd. Pochopiteľne, nedokážeme si predstaviť ako by k tomu ten súd pristúpil," uviedla Jana Gáborová, hovorkyňa radnice v Prostějove.  Ako magistrát v Prostějove potvrdil, podobnú sťažnosť nikdy v minulosti neriešili.

Aj bratislavské mestské časti neraz zaznamenali sťažnosti na zvuky, ktoré vydávajú zvieratá. Pravidlá chovu zvierat v bratislavských mestských častiach upravujú všeobecne záväzné nariadenia. O zvukoch zvierat sa v nich ale nič nepíše.

Problémy s nie úplne štandardnými domácimi miláčikmi muselo riešiť aj niekdajšie vedenie Spišskej Novej Vsi. Susedov tam trápili napríklad aj vulgárne papagáje. "To, že robili hluk sa vyriešilo. Ale či tam tie neslušné slová boli, sa nedokázalo. Problémy boli napríklad so včelami, ktoré niektorých ľudí obťažovali. Mali sme problémy s kozou, ktorú choval chovateľ pre svoje vlastné potreby. A ešte naši spoluobčania chovali ošípané," vymenoval Ján Volný, exprimátor, viceprimátor Spišskej Novej Vsi. Vtedajšie vedenie mesta sťažnostiam nespokojných susedov vyhovelo. Vyčlenili pomocou Všeobecnezáväzného nariadenia mesta lokality, kde sa takéto zvieratá mohli chovať. Išlo o okrajové časti mesta. Posledné tri roky však už spomínané VZNko neplatí. "V zásade určovalo podmienky, ktoré zvieratá sa kde môžu chovať. Tým, že platia už zákony Európskej únie, tak je to riešené globálne," dodal Ján Volný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy