Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Sliač opäť prišli ľudia z celého Slovenska. Na leteckých dňoch hviezdili špičkoví piloti
Zdielať na

Na Sliač opäť prišli ľudia z celého Slovenska. Na leteckých dňoch hviezdili špičkoví piloti

SLIAČ / Letisko Sliač má za sebou bohatú históriu. Prvé vojenské lietadlo tam pristálo presne pred 84 rokmi a významnú úlohu zohralo aj počas SNP. V sobotu tam prichádzali ľudia z celého Slovenka. Boli zvedaví na špičkových pilotov z rôznych kútov Európy. Odštartoval tam 9. ročník medzinárodných leteckých dní.

Nebo nad letiskom Sliač bolo od rána plné burácajúcich strojov. Divákom sa predstavili špičkoví piloti z 13 európskych krajín. "Máme tu majstra sveta v akrobacii. Je tu sedem hodín nonstop lietania," uviedol Hubert Štoksa, riaditeľ SIAF.

Tento rok si pripomíname 75. výročie SNP a práve toto letisko zohralo počas bojov kľúčovú úlohu. Letka ktorá tu vtedy pôsobila uskutočnila až 350 letov. Napríklad počas noci z 5. na 6. októbra 1944 na Sliači pristálo a odletelo až 162 lietadiel. "Toto letisko bolo medzníkom v rámci SNP," povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Pozornosť pútali stroje nielen vo vzduchu, ale aj na zemi. Súčasťou leteckého dňa sa stali aj dovolenkári, ktorí smerovali do Grécka. Ich lietadlo zo Sliača odletelo na pravé poludnie. Potom sa predviedol piaty pluk špeciálneho určenia. "Ja vždy využijem možnosť nasadnúť do tých leteckých prostriedkov," priznal Peter Pellegrini, predseda vlády SR. "Nemám ambície urobiť si letecký kurz, lietania sa nebojím, ale mám rešpekt," priznala Denisa Saková, ministerka vnútra SR. 

Milovníkov lietania čaká na letisku Sliač bohatý program aj zajtra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy