Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Desiatky ľudí, známych hercov a predstaviteľov Indie vysadilo na Liptove lipovú alej. Uctili si tak pamiatku Gándhího
Zdielať na

Desiatky ľudí, známych hercov a predstaviteľov Indie vysadilo na Liptove lipovú alej. Uctili si tak pamiatku Gándhího

LIPTOV / Liptov bude zas o čosi zelenší. Desiatky ľudí sadili veľkú lipovú alej v dedinke Jakubovany. Ruku k dielu priložili aj známi herci, či dokonca Indovia. Týmto našim národným stromom si zároveň uctili známeho indického duchovného vodcu Mahátmú Gándhího, ktorý pred rokmi povedal, že to, čo robíme lesom vo svete, je len zrkadlovým obrazom toho, čo robíme sami sebe a sebe navzájom.

"Lipa je slovenský štátny symbol, je to strom, ktorý je veľmi silný, aj to priateľstvo a myšlienky Gándhího by bolo fajn, keby sa aj na slovensku tak zakorenili," myslí si herec Marián Mitaš. 

Lipy vytvoria nádhernú Gándhího alej. "Som veľmi šťastný, že môžem byť v tak krásnej časti Slovenska. Keď ľudia navštívia toto miesto, budú si spomínať na Gándhího učenie," hovorí veľvyslanec Indie Sri Vanlalhuma. 

Našťastie jamy už boli pripravené, takže sadenia išlo od ruky všetkým. Malým aj veľkým. Keď lipy podrastú, alej bude vidieť zďaleka."Samotná alej bude významným doplnkom z hľadiska krajinárstva, budú sa tu môcť ľudia prechádzať po cestičke, ktorá tu bude vytvorená. Nehovoriac o tom, že lipa je medonosná drevina," vysvetľuje predseda OZ Tatry Rudolf Pado. 

K 150 výročiu narodenia Mahátmú Gándhího vysadili 150 líp. "Tieto 10 ročné lipy nás ešte prežijú," verí predseda OZ Lipa Roman Běhal. 

Tajomné chodby zámku. V Bojniciach je stále veľa neprebádaných zákutí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy