Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Očné lieky sú späť. Štátny ústav po šiestich mesiacoch povolil výrobu
Zdielať na

Očné lieky sú späť. Štátny ústav po šiestich mesiacoch povolil výrobu

BRATISLAVA / S odstupom šiestich mesiacov sa výpadok očných liekov na našom trhu opäť obnoví. Štátny ústav pre kontrolu liečiv slovenskému výrobcovi očných liekov povolil výrobu. K výpadku 70 až 80 percent očných liekov došlo pritom ešte v decembri minulého roka.

"Štátny ústav pre kontrolu liečiv povolil opätovné spustenie výroby spoločnosti Unimed Pharma od 25. júla 2019. Inšpektori štátneho ústavu vykonali v spoločnosti inšpekciu a zhodnotili, že výrobca odstránil nedostatky zistené v decembri 2018 a zaviedol dostatočné nápravné opatrenie," uviedla Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa ŠÚKL. Štátny ústav pre kontrolu liečiv ale výrobcovi liekov udelil povolenie na oveľa kratší čas, ako je bežné. "Namiesto štandardných dvoch rokov bude výrobcovi udelený certifikát na šesť mesiacov a následne sa opäť musí uskutočniť inšpekcia. Štátny ústav bude takisto pravidelne odoberať vzorky a testovať ich na sterilitu," doplnila Magdaléna Jurkemiková.

Sú to dobré správy pre lekárov i pacientov.  Lekárska obec vyčíta ministerke zdravotníctva zanietenie akým viac ako pol ročný výpadok 70 až 80 percent všetkých očných liekov na našom trhu vyriešila. Vydala povolenie na mimoriadny dovoz, ale či reálne lieky sú dnes dostupné vraj nezisťovala. "To čo akože pani ministerka zariadila, mimoriadny dovoz, tak na východ sa nedostalo ani jedno balenie kvapiek. Čiže mimoriadny dovoz bol len pre Bratislavu, alebo neviem pre koho, lebo kolegovia sa sťažovali, že nič nemajú," oponuje Ingrid Dvorská, očná lekárka. "Ak aj lieky z mimoriadneho dovozu prišli, tak zrejme prišli vo veľmi malom počte alebo len do úzko vybraných pracovísk, pretože väčšina kolegov, s ktorými sme komunikovali v rámci celého Slovenska sa s týmito liekmi takmer vôbec nestretla," dodal Ondrej Sukeľ, prezident SLEK. 

Opakovane sa sťažujú aj samotní pacienti. Vladimíra napríklad bolí oko už niekoľko dní. Lekár mu predpísal recept, no do ordinácie sa vrátil. Rovnakú skúsenosť má aj jeho manželka. Po operácii oka, kvapky ktoré jej predpísal lekár nemá. "Moju manželku operovali na oči. Na druhý deň sme išli do lekárne a asi 10 sme ich nedostali," opísal situáciu Vadimír.

"MZ SR vydalo skupinové povolenia na terapeutické použitie neregistrovaných očných liekov, to znamená, že každé zdravotnícke zariadenie si môže podľa potreby objednať tieto lieky u distribútora. Je na danom zdravotníckom zariadení ( bez ohľadu na jeho regionálnu polohu), aby aktívne komunikovalo o liekoch s distribútorom," informovalo MZ SR. 

Výrobca avizuje že pacienti musia byť trpezliví. Proces už spustili, ale výroba liekov vyžaduje čas. Dostupnosť chýbajúcich očných liekov by mohla byť plne obnovená koncom augusta alebo v septembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy