Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tri dni najväčšej kauzy roka: Agh prezradil, kto je Slintoš. Rozruch spôsobila aj súkromná komunikácia Mariana Kočnera
Zdielať na

Tri dni najväčšej kauzy roka: Agh prezradil, kto je Slintoš. Rozruch spôsobila aj súkromná komunikácia Mariana Kočnera

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku má za sebou prvé tri pojednávacie dni v najväčšom súdnom spore roka. Na lavicu obžalovaných sa tam postavil exminister hospodárstva Pavol Rusko pre kauzu zmeniek za takmer 69 miliónov eur. Prokuratúra ho spolu s Mariánom Kočnerom viní z toho, že si dlhové úpisy vymysleli, za čo im hrozí 20 rokov väzenia. Počas pojednávania na povrch vyplávali aj čriepky z Kočnerovej súkromnej komunikácie, ktorú podľa Daniela Lipšica policajti zaistili v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa odohrával proces, ktorý mimo iné priniesol do slovníka slovenského jazyka nové slová, a to Slintoš či slintoviny. Tak podľa spoluobvineného Kočnerovho dlhoročného spoločníka Štefana Agha nazývali Pavla Ruska. Slovo slintoviny mal zas v utajenej komunikácií používať Kočner, keď od Agha údajne pýtal rôzne dokumenty s podpisom Pavla Ruska z obdobia, kedy mali byť zmenky podpísané. "K tomu sa nebudeme vyjadrovať, prebieha dokazovanie, budú k tomu. Nie nie ako vôbec, bez akéhokoľvek komentára," uviedol obhajca Pavla Ruska Marek Para. 


"O žiadne dokumenty, podpisy, ktoré mal pán Kočner zháňať, v tej komunikácii vás ubezpečujem, nejde," uviedol advokát Daniel Lipšic. Ide pritom o komunikáciu, ktorú prekvapivo predložil prokurátor Ján Šanta. Súd ju síce prijal, ale zatiaľ nenechal na pojednávaní prečítať, takže detaily nie sú verejnosti známe. Zástupca Markízy Daniel Lipšic potvrdil, že ide o dešifrované správy cez aplikáciu Threema, ktoré polícia zaistila pri vyšetrovaní inej veci, a to vraždy Jána Kuciaka. "Boli zaistené vo veci Kuciak. To bola komunikácia na Threeme medzi obžalovaným Kočnerom, medzi svedkom Aghom v tejto veci, to sú všetko relevantné a naviac veľmi autentické dôkazy," dodal Lipšic. 

Výpovede priniesli alebo skôr potvrdili aj iné informácie. Ovládnutiu Markízy koncom 90. rokov napomáhali bratislavskí mafiáni. Agh spomenul Petra Čongrádyho a Petra Steinhübela. Tiež potvrdil Kočnerovu verziu, že svedkom podpisu zmeniek v roku 2000 mal byť zavraždený Ernest Valko, ktorý mal dokonca Ruskovi a Kočnerovi odporučiť riešiť údajný dlh zmenkami. "Tvrdenie, že Ernest Valko vlastne radil Gamatexu ako môže ovládnuť Markízu v roku 1998, v čase, keď celá opozícia, ktorej on bol dvorným právnikom bojovala proti Gamatexu je predstava, ktorá je šialená," povedal Lipšic. 

Sudcovia majú v tomto prípade pauzu do pondelka, kedy sa opätovne začína trojdňový pojednávací maratón. "Počas týchto troch dní bude súd pokračovať v ďalšom vykonávaní dokazovania, predvolaných je spolu osem svedkov," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková. Medzi nimi má v stredu vypovedať aj Peter Tóth, ktorý si cez threemu s Kočnerom tiež písal. ExSISkár pritom čelí podozreniam z organizovania odpočúvania novinárov práve v prospech Kočnera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy