Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vodiči v okolí Trebišova žasli. Na ceste museli uprednostniť 32 metrovú loď pre Domašu
Zdielať na

Vodiči v okolí Trebišova žasli. Na ceste museli uprednostniť 32 metrovú loď pre Domašu

TREBIŠOV / Mnohí vodiči v stredu v okrese Trebišov zostali v nemom úžase. Prednosť na ceste totiž mala výletná loď Bohemia, ktorú prevážajú na vodnú nádrž Domaša. Takýto transport nadrozmerného nákladu so sebou prináša netradičné prekážky. Loď na Slovensko putovala z Prahy a po európskych riekach zdolala približne 3000 kilometrov. Teraz ju však museli z vody vytiahnuť špeciálnym žeriavom, pretože do cieľa bolo potrebné ju previezť po ceste.

Z Bohemie postupne odmontovali všetky nepotrebné časti, napriek tomu má stále približne 75 ton. Obrovský kolos mohol z vody vyzdvihnúť iba ešte väčší stroj ako je samotná loď. Do prístavu preto objednali špeciálny žeriav, ktorý dokáže preniesť až 700 tonový objekt. Bohemiu preložili z vody na kamión v priebehu 15 minút. Na brehu sa tomu prizeralo množstvo zvedavých divákov. Išlo iba o výsledok poctivej niekoľkomesačnej prípravy, veď len samotný žeriav tu rozkladali až päť hodín. Ak by sa stala chyba žeriav a loď sa mohli zrútiť. Loď potom čakal 90 kilometrový transport na Domašu.

Loď Bohemia má 32 metrov a pri transporte ju sprevádza množstvo bezpečnostných vozidiel, ktoré majú rôzne úlohy. "Prvé pôjde slovenské policajné auto, potom pôjdu štyri civilné doprovodné vozidlá," uviedol konateľ prepravnej spoločnosti Zdeněk Novák. Na streche lode sa nachádza ešte pomocný personál s vysielačkami. Ten musí nadvihnúť rôzne drôty či odstrániť konáre, ktoré bránia prejazdu.

Vodič ťahača má obmedzený výhľad. Aj preto je zadná náprava ovládaná osobitne ďalším človekom. Súčasťou transportu sú aj takmer nemožné manévre. Nadrozmerný náklad totiž musel cúvať, aby bol bližšie k cieľu. "Šesť kilometrov cúvania sme mali. Je tam totiž zatáčka, ktorú by sme vpredu nevytočili," povedal vodič zadnej nápravy. Dvojdňová preprava lode prebieha najmä po cestách druhej a tretej triedy. Aj vďaka tomu sa vodiči stretávajú iba s dočasnou uzávierkou miestnych úsekov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy