Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete ako používať defibrilátor? Mnohí sa boja, že v prípade nutnosti viac ublížia ako pomôžu
Zdielať na

Viete ako používať defibrilátor? Mnohí sa boja, že v prípade nutnosti viac ublížia ako pomôžu

BRATISLAVA / Vedeli by ste v prípade potreby použiť prenosný defibrilátor? Viete kedy ho použiť? Rovnaké otázky sme si položili aj my, keďže aj v priestoroch TV JOJ by ste jeden našli. Keďže práve spomínané prenosné defibrilátory sa už stávajú bežným vybavením firiem a rôznych verejných priestorov ako sú napríklad futbalové štadióny, letiská či obchodné centrá, pozreli sme sa na to, ako ich použiť v praxi. Ale aj na to, či môžeme ich neodbornou manipuláciou niekomu ublížiť.

V poslednom čase pribudlo prenosných defibrilátorov mnoho hlavne na verejných miestach. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby ich registruje na celom Slovensku viac ako 1000. "Evidujeme na Slovensku už niekoľko prípadov, kedy použitie automatického externého defibrilátora zachránilo ľudský život, ja mu hovorím aj malý prístroj s obrovskou silou," uviedla hovorkyňa Operačného strediska Zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová. 

Práve spomínaná sila môže niekoho odradiť v tom, aby prenosný defibrilátor použil. Môžeme ním niekomu ublížiť? "To v žiadnom prípade nie. Naozaj výhodou automatického externého defibrilátora je, že ho dokáže použiť aj laik," dodala Krčová.

Po tom, čo defibrilátor zapnete, vám okamžite začne dávať povely, ktoré máte spraviť a na ktoré môžete v panike zabudnúť. Po tom čo si dýchanie overíte a zavoláte na číslo 112 alebo 155, vás pristroj inštruuje k zapojeniu elektród. Z tých následne odlepíte fóliu a prilepíte ich na vyznačené miesta. Prístroj si sám zdiagnostikuje, či je ich použitie bezpečné.

Ak by ste tlačidlo výboja predsa len v panike stlačili, nestane sa nič. Navyše jeho použitím sa šanca na záchranu niekoľkonásobne zvyšuje. "Pokiaľ ho do piatich minút viem použiť, nasadiť tak až o 70 percent viem zvýšiť úspešnosť prežitia toho pacienta," uviedol hovorca operačného strediska ZZS Jozef Minár. 

Použitie prenosného defibrilátora je naozaj bezpečné a navyše život zachraňujúce. Aj preto si Operačné stredisko vedie evidenciu, kde sa takéto defibrilátory nachádzajú a to z jednoduchého dôvodu. "Napríklad niekde skolabuje človek, je u neho náhle zastavenie krvného obehu, nebije mu srdce, a my vieme na základe nášho registra, že v jeho blízkosti sa nachádza AED tak my vieme inštruovať záchrancov, aby ho aj použili," uviedla Krčová. 

Ak ste ten váš ešte nenahlásili, môžete tak spraviť na webovej stránke operačného strediska www.155.sk.

Viete ako resuscitovať? Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy