Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nelegálny biznis s televíznym signálom máme aj na Slovensku. Operátori pátrajú aj na vlastnú päsť
Zdielať na

Nelegálny biznis s televíznym signálom máme aj na Slovensku. Operátori pátrajú aj na vlastnú päsť

BRATISLAVA / Veľké policajné akcie prebehli v Európe a v Rusku v ostatných mesiacoch. Boli zamerané na šírenie nelegálneho televízneho signálu. Ľudí, ktorí stáli na čele pirátskych spoločností zatkli a postavili pred súd. Čierny televízny biznis máme aj na Slovensku.

"Myslím, že ten problém existuje všade. Rozdiel je len v tom, ako k tomu pristupujú policajné orgány a podľa toho je to problém veľký alebo veľmi veľký," povedal Jaromír Glisník, člen predstavenstva M7 Group.  

Na Slovensku dosiahol tento problém veľkosť asi 150 tisícov domácností. Spoločnosti, ktoré pôsobia ako legálni televízni operátori, dokonca zásobujú svojimi službami celé dediny. "Je veľmi nepravdepodobné, že by tamojšia polícia nevedela o tomto fenoméne. Nevieme si to vysvetliť inak, ako že polícia neprikladá tejto nelegálnej činnosti dostatočnú váhu," uviedol Jakub Mendel, zástupca Skylink. 

"Vzhľadom na to, že ide o latentnú trestnú činnosť, odhaľovanie je veľmi zložité, polícia však používa postupy a spôsoby, ktoré nie je možné z taktického hľadiska prezradiť," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Polícia spolupracuje napríklad s telekomunikačným úradom, operátori si zas na pomoc prizvali súkromné očká. "Ako operátori, tak aj vysielatelia často spolupracujú pri zháňaní dôkazov s detektívnymi kanceláriami," dodal Mendel. 

Dôkazy zbierali aj proti pirátskemu obchodníkovi na východe Slovenska, no nebolo ich dosť. "Po vykonaní potrebných úkonov vyšetrovateľ PZ rozhodol a vec odmietol, nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania podľa § 197 ods. 1 písm. d) Trestného poriadku alebo postupu podľa § 197 ods. 2 Trestného poriadku. Dôvodom odmietnutia veci boli nepreukázané skutočnosti uvádzané v podaní, resp. oznámení," uvádza sa v stanovisku Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. Teraz upozorňujú na ďalšieho obchodníka, ktorý svoje pirátske služby ponúka na internete.

"Tak ako väčšinou v menších mestách sú kamenné predajne, tak aj na internete ponúkajú svoje služby - za neprimerane nízku cenu prezentujú služby Skylinku a Freesatu a pritom to nie sú naši klienti," dodal Mendel. Problém s pirátskymi obchodníkmi rieši celý svet. Pred pár mesiacmi dokonca španielska polícia v spolupráci s vyšetrovateľmi z Veľkej Británie, Dánska a Europolu rozbila jednu z najväčších sietí pirátskych obchodníkov s televíznym vysielaním v Európach. Zasahovali v obydliach a domoch naprieč celým starým kontinentom. Sieť mala na pirátskom vysielaní zarobiť až osem miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy