Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dúhovo či tradične. Politici sa k pochodom stavajú vlažne
Zdielať na

Dúhovo či tradične. Politici sa k pochodom stavajú vlažne

BRATISLAVA / Dúhový pochod bude aj tento rok plniť ulice Bratislavy ľuďmi, ktorí žiadajú viac práv pre sexuálne menšiny. V minulosti i teraz ho otvorene podporila ombudsmanka Mária Patakyová, ktorej národniari odkazovali, aby nezabudla, koho hlasy ju do funkcie pomohli zvoliť. Ostatní politici sa k Dúhovému pochodu stavajú prinajmenšom vlažne. Veľkej politickej podpory sa nedočkala ani Aliancia za rodinu so svojim pochodom za tradičnú rodinu. LGBTI komunita politikom však tento rok odkázala, aby sexuálne menšiny nezneužívali v predvolebných bojoch.

Dúhový pride sa začne v sobotu popoludní na Hviezdoslavovom námestí a len o pár metrov ďalej bude kontraakcia k tomuto pochodu. Cez pasáž je to odhadom 50 metrov. Aliancia za rodinu bude mať svoj pochod na Rudnayovom námestí, avšak o pol hodinu skôr. "Prídem na pride aj tento rok, pretože si myslím, že dnes už nie je na mieste otázka či, ale ako konkrétne budeme hľadať právne riešenia, ktoré zabezpečia právo na dôstojný život párov rovnakého pohlavia," vyjadrila sa Mária Patakyová, verejná ochrankyňa práv. 

​Rovnako Andrej Danko, predseda NR SR sa vyjadril prostredníctvom tlačovej besedy aj k tejto téme. "Minulý rok som dostal cenu homofób," načal tému homosexuality predseda NR SR. "Ja poznám mnoho ľudí, ktorí sú homosexuáli, ja každého rešpektujem, ako žije. Moja hranica je, keď začnú títo ľudia hovoriť o osvojovaní si detí," vyjadril sa Andrej Danko. Predseda NR SR sa domnieva, že nie je na mieste, aby dvaja muži a dve ženy vychovávali dieťa, ktoré je podľa jeho slov potom zmätené. "O tom je množstvo prác, ktoré pomenúvajú tento problém," podložil svoje tvrdenie Andrej Danko. Zároveň, ale dodal, že je to jeho názor a nesnaží sa ním nikoho uraziť. "Ja si myslím, že ďalšie parlamentné voľby budú aj o hodnotách. Chápem potrebu zmeny spoločnosti, ale nechcem, aby sa ustúpilo od týchto hodnôt," dodal. Andrej Danko teda pôjde na Pochod za tradičnú rodinu. 

Ostatným vysokopostaveným politikom sa ale do otvoreného boja medzi konzervatívcami a liberálmi nijako nechce. Prezidentka Čaputová, exprezident Kiska a aj premiér Pellegrini odkázali, že ani na jednom z pochodov sa nezúčastnia. Práve tento rok ale organizátori Dúhového pochodu vyzývajú politikov, aby nijakým spôsobom nezneužívali agendu sexuálnych menšín. "Za posledný rok máme skúsenosti z troch volieb a vo všetkých troch bola táto téma zneužitá a takým spôsobom, čo neprospel ani nám a ani väčšine spoločnosti," podotkol Martin Macko, iniciatíva Inakosť. LGBTI komunita pritom žiada stále to isté. "Pre nás je stále tým problémom samozrejme to, že tu neexistuje žiadna legislatíva, ktorá by upravovala spolužitie párov rovnakého pohlavia a ich rodín," objasnil Martin Macko.

Vyjadrenia k tejto problematike zazneli už minulý rok. "Zmeníme možno dedenie. Zmeníme možno záväzkové vzťahy a tam by sa mohli tieto veci potom odzrkadliť. Ale aby sme riešili páry rovnakého pohlavia, to nemáme v legislatívnom pláne vlády," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál. "Ak s takýmto návrhom príde a nájde konsenzus napriek politickým spektrom aj v koalícii, tak tomu nikto brániť nebude," doplnil predseda vlády Peter Pellegrini. "Nikdy odo mňa nečakajte, že by som zdvihol ruku za zákon, ktorý by garantoval manželstvá homosexuálov," oponoval Robert Fico, líder strany Smer-SD. 

V minulosti sa stalo, že sa účastníci dúhového pochodu dostali do ostrého stretu s agresívnymi jedincami. Polícii sa ale v ostatnom období darí takýmto incidentom predchádzať a momentálne nie sú informácie o tom, že by nastala situácia spred pár dní, keď vzduchom lietali stoličky na Ventúrskej ulici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy