Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V známej dovolenkovej destinácii sa premnožili komáre. Môžu prenášať závažnú chorobu?
Zdielať na

V známej dovolenkovej destinácii sa premnožili komáre. Môžu prenášať závažnú chorobu?

BRATISLAVA / Do redakcie TV JOJ prišiel mail od mamičky, ktorá dovolenkuje so svojimi deťmi na ostrove v Stredomorí. Dovolenku jej znepríjemnili premnožené komáre, ktoré celej jej rodine spôsobili množstvo nepríjemných štípancov. Navyše sa obáva rizika nákazy západonílskej horúčky. Epidemiologička radí, nepodľahnúť panike.

"Je tu neskutočne veľa komárov. Moje deti sú strašne poštípané," píše v e-maily diváčka TV JOJ. Zároveň pridala aj fotografie s nepeknými štípancami od komárov na dvojročnom dievčatku. Momentálne celá jej rodina dovolenkuje na jednom z gréckych ostrovov. "Z netu som sa dozvedela, že je tu hrozba západonílskej horúčky," píše diváčka ďalej. O tejto chorobe informovalo aj Slovenské veľvyslanectvo v Aténach približne pred dvomi týždňami: "Grécka národná organizácia verejného zdravia informuje o možnosti prenosu vírusu západonílskej horúčky infikovanými komármi v Grécku počas letnej turistickej sezón."

ecdc.europa.eu

​Bližšie informácie sa dozviete tu.

Netreba ale podľahnúť panike. "K 29. júnu tohto roka nebol zatiaľ zahlásený žiadny prípad v Európe," uviedla epidemiologička Jana Kerlik. Ak by človeka aj nakazený komár poštípal, podľa epidemiologičky je riziko ochorenia veľmi nízke. "Prejaví sa len u nejakých 20% u ľudí a to teda len nejakými chrípkovými príznakmi. A len v menej ako 1% sa prejaví zápalom mozgu, teda takej tej najťažšej komplikácii," informovala Jana Kerlik.

​Hrozba západonílskej horúčky tu bola aj v minulom roku, a to vo viacerých dovolenkových destináciách. "Najviac prípadov bolo hlásených z Grécka, Talianska, Rumunska, Srbska, ale aj z Maďarska a dokonca aj zo susedného Rakúska a ČR," vymenovala epidemiologička.

Ak sa do krajín so zvýšeným výskytom komárov chystáte, nezabudnite sa chrániť, a to hlavne v podvečerných hodinách. "Keď sa stmieva, vtedy je vrchol aktivity komárov a vtedy treba v závislosti od okolností buď to sa schovať pred nimi za tú sieťku alebo sa obliecť, dať si dlhé rukávy, dlhé nohavice, prípadne si to ešte postriekať repelentom, a v tom prípade by to mali bez problémov prežiť," dodal ekológ Tomáš Derka.

Premnožené komáre spôsobili nepríjemne štípance aj na Slovensku. Nevyhli sme sa postreku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy