Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Požiar vodnej elektrárne spôsobil škody presahujúce 200-tisíc eur
Zdielať na

Požiar vodnej elektrárne spôsobil škody presahujúce 200-tisíc eur

MIKŠOVÁ / V druhej najvýkonnejšej vodnej elektrárni na rieke Váh v Mikšovej v utorok horelo. Živel zničil jeden z troch transformátorov. Škody, ktoré požiar spôsobil presiahli sumu 200-tisíc eur. Situácia si vyžiadala aj mimoriadne opatrenia.

Ľudia krátko po pol šiestej večer počuli silnú ranu, vzápätí začal jeden z troch transformátorov vodnej elektrárne horieť. "Obrovské dymy, ja som si myslel, že tu ktosi gumy páli," uviedol svedok udalosti. "Včera došlo vo vodnej elektrárni Mikšová k poruche elektrického komponentu na 110 kilovoltovom vedení a následne k požiaru transformátora," objasnil Miroslav Šarišský, hovorca Slovenských elektrární. 

​Na miesto smerovali hasiči z Bytče a aj Žiliny. "Požiar už bol v štádiu rozhorenia, došlo k poškodeniu olejovej nádrže transformátora," informoval Viktor Chalúpka, veliteľ zásahu HaZZ.  "Zamestnanci vykonali opatrenia na bezpečný zásah hasičov," povedal Miroslav Šarišský. Úlomky poškodeného transformátora rozmetala explózia po jedinej prístupovej ceste do Mikšovej, ktorú následne uzavreli. "Oni to zavreli lebo sa báli aby sa ešte niečo nestalo," potvrdil svedok. "Odstraňujú sa ešte laná poškodené, aby sa mohla sprístupniť príjazdová cesta okolo," dodal Viktor Chalúpka.

Na miesto prišli aj experti z Požiarno-technického ústavu z Bratislavy, pretože škoda presiahla 200-tis eur. "Cudzie zavinenie bolo zatiaľ vylúčené," informoval Jaroslav Kapusniak, riaditeľ HaZZ Žilina. "Slovenské elektrárne budú príčiny požiaru detailne vyšetrovať a príjmu opatrenia na predchádzanie opakovania, odhadovaná škoda na zariadení je 250-tisíc eur," informoval Miroslav Šarišský. "Pri požiari sa nikto nezranil ani zamestnanci ani príslušníci," dodal Viktor Chalúpka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy