Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zničili vám auto krúpy? Havarijné poistenie vám nemusí stačiť
Zdielať na

Zničili vám auto krúpy? Havarijné poistenie vám nemusí stačiť

RUŽOMBEROK / To, že svoje auto máte havarijne poistené ešte v prípade živelnej pohromy nemusí byť dobrá správa. Nie každá poistka kryje všetky riziká. Majitelia áut často nevedia, čo všetko ich poistná zmluva pokrýva. Potvrdilo sa to aj pri nedávnych prípadoch krupobitia na východe a severe Slovenska.

Krupobitie prišlo náhle, ľudia rýchlo preparkovávali autá, iní ich zas zakrývali kobercami či dekami. Napriek snahe majiteľov dostali poisťovne po krupobití len z okresu Ružomberok stovky hlásení o poškodených karoseriách. Až pohľad pod špeciálnym svetlom v servise odhalí celkový rozsah škôd. Ružomberské autodielne sú aj dva týždne po silnom krupobití plné poškodených áut, opravám sa venujú špecializované firmy. "Opravujeme ich metódou rovnanie bez lakovania PDR, každá jedna preliačinka sa musí mechanicky vytláčať," uviedol Martin Dobrodenka, konateľ firmy. "Treba mať na to dobré nervy, lebo nejaký labilný človek, by to hneď hodil o zem," povedal Ivan Kováčik, mechanik. 

​Mechanici opravia denne tisíce drobných kráterov. Ľudia sa pri náhrade takto vzniknutej škody plne spoliehajú na svoje havarijné poistenie. Môžu však zostať nemilo prekvapení. "Nikto nevníma rozsah toho poistenia a ešte je treba, aby si ľudia pozreli aké limity majú na jednotlivé riziká. Do toho ešte vstupujú výluky z poistenia," vysvetlila Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. 

Do úvahy treba zobrať aj prípadnú spoluúčasť. "Nemožno to paušalizovať, že keď mám havarijné poistenie, tak mám takéto a takéto nároky," povedala Jozefína Žáková. Ak si nie ste istí, čo všetko vaša poistná zmluva pokrýva, informujte sa na pobočke svojej poisťovne alebo na infolinke. Veľakrát totiž majitelia áut až pri riešení vzniknutej škody zistia, že nemajú nárok na jej náhradu. "Keď už sú krúpy nad 5 cm, tak rozbíjajú aj okná, vtedy aj ten plech je tak roztiahnutý, že sa nedá spraviť, že sa musia meniť diely. Na Slovensku extrémy nebývajú také veľké, žeby sa tie autá nedali spraviť, to skôr v zahraničí," dodal mechanik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy