Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problém s röntgenovými pracoviskami: V niektorých bratislavských poliklinikách si musia pacienti zaplatiť
Zdielať na

Problém s röntgenovými pracoviskami: V niektorých bratislavských poliklinikách si musia pacienti zaplatiť

BRATISLAVA / Matka osemročnej dcéry, ktorá si zlomila ruku, už viac než dva týždne hľadá bezplatné röntgenové pracovisko v najväčšej mestskej časti Bratislava -Petržalka. Našla štyri ambulantné röntgenové pracoviská, no kým jedno z nich je zavreté, druhé funguje čiastočne a ďalšie dve za poplatok. Matka návštevu lekára odkladá, zaplatiť 12 eur za röntgen je pre ňu z nízkej mzdy priveľa. Obrátila sa na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu s otázkou, kam ísť s dieťaťom na bezplatný röntgen.

RTG pracovisko v spomínanom petržalskom zdravotníckom zariadení je nefunkčné. Pacientov posielajú do iných zariadení. Na dverách visí oznam o rekonštrukcii, no adresa s iným funkčným pracoviskom chýba. "Idete k lekárovi na Fedinovu ale tam rtg nefunguje. Musíte ísť na Strečniansku ale tam je ďalší problém. Cenník - desať eur za obyčajné a dve eurá za CD," povedala matka Jana. 

Ďalšia možnosť v mestskej časti Bratislava Petržalka je súkromné zdravotnícke a poliklinika Šusteková. Tú sme s kamerou navštívili."Toto pracovisko funguje v takom útlmovom režime. Funguje tam jedine röntgen, ktorý ma 45 rokov. Môže kedykoľvek prestať fungovať. Tuje to ale zazmluvnené. Pracovisko na Strečnianskej funguje ale bohužiaľ, nemám zatiaľ zmluvy s poisťovňami. To znamená, že všetky výkony sú spoplatnené," vyjadril sa Juraj Šimko, prevádzkovateľ rádiodiagnostického pracoviska. "Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, na ktorého sa pýtate, s názvom BPB MED, s. r. o., VšZP požiadal o zazmluvnenie RTG pracoviska. Jeho žiadosť evidujeme a posudzujeme," vyjadrila sa hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Tak si to zhrňme. Prípad pani Jany poukázal aj na iný problém. Obe pracoviská prevádzkuje jeden človek, kým na zastaralom pracovisku poisťovňa röntgenové vyšetrenia prepláca, zrekonštruované pracovisko je bez zmluvy. "V Petržalke momentálne žije okolo 150 tisíc ľudí a vlastne nemajú plne prístupný poliklinický röntgen. Občas vypadne s tým, že musíme počkať kým sa výbojka schladí, aby sme ďalej mohli vykonávať vyšetrenie. Niekedy je výpadok hodinový, niekedy dvoj- trojhodinový," podotkol Šimko. Žiarenie na zastaralom zastaralom röntgene je pritom 5-násobne vyššie a denne na zastaralom zariadení vyšetria 5-násobne viac ľudí. Nové moderné zariadenia pritom zíva prázdnotou. 

Poisťovňa pani Jane odporúča navštíviť nemocničné zariadenie, ak ambulantné rtg pracoviská nie sú bezplatné. "Možno odporučiť, že nakoľko ide zrejme o maloleté dieťa, k dispozícii je špičkové pracovisko – Národný ústav detských chorôb, ktorý má k dispozícii RTG prístroj," poznamenala hovorkyňa VšZP. 

Ako to vyzerá s poplatkami na urgentoch? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy