Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tradičné rady a tipy: Takto sa zaručene zbavíte komárov a ochránite
Zdielať na

Tradičné rady a tipy: Takto sa zaručene zbavíte komárov a ochránite

BRATISLAVA / S prichádzajúcim letom sa o čosi skôr vyskytli komáre, ktoré sa tento rok premnožili v nadmernom počte. Slovákov čoraz viac trápia vo dne i v noci, a nevedia, ako sa ich poriadne zbaviť. Orgány verejného zdravotníctva už preto odporúčajú obciam a mestám využiť špeciálne postreky. Ako sa ich ale zbaviť doma, a čo nás ochráni predtým, aby nás doštípali? Prečítajte si rady "starých mám" ale i odborníkov.

Komáre nemá rád asi nikto, každý sa snažíme zabrániť tomu, aby sa vyskytovali  v našich príbytkoch a vôbec, aby nás doštípali. Tento rok je ich výskyt v niektorých častiach Slovenska nadmerný. Informuje o tom už aj Úrad verejného zdravotníctva SR.  Zbaviť sa ich ale môžeme aj rôznymi inými, tradičnými spôsobmi "starých materí", ktoré nás v niektorých prípadoch nebudú stáť ani cent. Niekoľko takýchto rád, odporúčajú aj odborníci na webe healthline.com. 

Podľa odborníkov je jedným z najúčinnejších spôsobov ako sa ich zbaviť použiť postreky, ktoré sú v kompetencii obcí a miest. Na juhozápade to s komármi vyzerá už dosť zle. "Je tam už kalamitná situácia. Každý rok sa to neopakuje, ale tento bol výnimočný tým, že veľmi rýchlo bolo chladno a nastala horúčava a mokré časy. Ten dobrý úmysel samosprávy, prejsť na biologické prostriedky, takzvané larvicídy BTI nebol včas využitý," uviedol odborník Zdeno Jaško z Cechu profesionálov pre deratizáciu, dezinfekciu a dezinsekciu. Starostovia postihnutých obcí robia čo sa dá. Pomoc im dnes prisľúbil aj premiér Peter Pellegrini, ktorý zo svojej rezervy vyčlenil 100 tisíc eur na tento účel. 

Klasická ochrana pred komármi

Klasickou ochranou pred komármi sú repelenty, či osadenie sieťok na okná v domácnosti. Komáre ale neznášajú aj niečo iné. "Okrem sieťok, repelentov, dvojkrídlovec neznáša pohyb vzduchu. Takže komu nevadí ventilátor alebo klimatizácia, tak komár obťažovať nebude," povedal Zdeno Jaško. Existujú aj repelentné prípravky do priestoru. "Ide o to, či sú na prírodnej báze alebo je tam aj insekticíd. Väčšinou tie čo idú do zásuvky, tak obsahujú insekticídy, ktoré sa rovnako používajú pri postrekoch. Takže doma tá expozícia človeka je väčšia," upozornil odborník. 

Čo ale, ak nechceme používať repelenty, či vône do zástrčky? V tomto prípade prichádzajú na rad tradičné "recepty" ako sa ochrániť pred komármi. Reč je o rôznych prírodných, esenciálnych olejoch. Použiť sa napríklad dajú aj obyčajné šišky z ihličnatého stromu. Ako na to? Stačí, ak šišky podpálite tak, aby zostali tlieť. Tento zápach komáre rozhodne nemajú radi. Podobne funguje aj podpálenie kávy. Do nehorľavej misky jednoducho nasypete pomletú kávu, môžete aj zrná, a vložíte tam na chvíľu zapálené špajdle. Káva postupne začne taktiež "tlieť" a zápach komáre odstraší. 

Tradičné recepty proti komárom

  1. Citrónový eukalyptový olej - je to jedna z najúčinnejších ingrediencii, ktorá slúži ako efektívny repelent. Podľa štúdie, ktorú uverejnil healthline.com. zmes 32 percentného citrónového eukalyptového oleja poskytuje viac ako 95 -percentnú ochranu proti komárom po dobu troch hodín. Ako si ho vyrobiť? Zmiešate citrónový eukalyptový olej so slnečnicovým v pomere 1:10.

  2. Levanduľa - je ďalším účinným bio repelentom. Okrem toho má analgetické, protiplesňové a antiseptické vlastnosti. V prípade, že vás už komár uštipol, zabráni svrbeniu a upokojí pokožku. Ako na to? Stačí, ak natrháte čerstvú levanduľu a umiestnite ju na miesto, ktoré chcete. Poprípade si ju zasaďte v črepníku priamo vo vnútri domácnosti. Ďalšou možnosťou je použiť levanduľový olej, ktorý natriete na uštipnuté miesto alebo sa ním jednoducho potriete, aby vás nedoštípali. Alternatívou je tiež, že olej nalejete na servítku, ktorú umiestnite na tanier vo svojej blízkosti.

  3. Škoricový olej - Podľa odborníkov je škoricový olej zabijak vajíčok komárov. Taktiež pôsobí ako bio repelent, no na Ázijské tigrované komáre nefunguje.Ako si ho vyrobiť? Na prípravu jedno percentného roztoku vám stačí 24 kvapiek oleja zmiešať na každú uncu vody.
  4. Tymiánový olej - tymián má podobné účinky ako levanduľa. Pálenie tymiánových listov zabezpečuje až 85 percentnú ochranu na 60 až 90 minút. Ako si ho vyrobiť? Pri domácom varení zmiešajte 4 kvapky tymiánového oleja na každú lyžičku slnečnicového oleja, olivového alebo jojobového oleja. Na výrobu spreja použite  5 kvapiek tymiánového oleja s 2 uncami vody.

  5. Olej z kocúrnika obyčajného - táto zázračná rastlina dokáže doslova vyhrať vojnu s komármi. Ružové a biele kvety rastú až do výšky pol metra. Najvzácnejší je ale extrakt, olej z pomliaždených listov.

  6. Olej zo sójových bôbov -  tento olej sa považuje za najúčinnejší pre deti. Pred komármi ich dokáže ochrániť veľmi dlho. Ako na to? Stačí ak zmiešate pár kvapiek tohto oleja s trochou citrónovej trávy a zázrak je na svete.

  7. Citrónová tráva - olej Citronella  - je klasickým bio repelentom, ktorý vás taktiež zaručene ochráni. Tento olej je vlastne zmesou viacerých bylín. Ak vonku zapálite sviečku z Citronelly, zabezpečí vám to až 50-percentnú ochranu. 

  8. Tea Tree olej - je to známy olej z Austrálie, ktorého zložkou sú listy z čajovníka. Má antiseptické, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Olejček funguje nielen proti komárom ale aj krovinovým muškám a inému bodavému hmyzu. 

  9. Geraniol - je to typ alkoholu, ktorý sa používa do rôznych vôní a prípravkov. Je vyrobený z rastlinných olejov ako citrónová tráva, či ruže. Tu ale pozor: Pri jeho aplikácii sa vyhýbajte očnému okoliu, a ak máte citlivú pokožku, radšej ho nepoužívajte. 

  10. Olej zo Zederachu indického - je známy ako prírodná alternatíva, ktorej zmiešané účinky sú veľmi efektívne. Tento olej sa ale nepoužíva typicky ako repelent, pretože môže mať nežiadúce účinky na pokožku. Pri cestovaní do krajín s vysokým rizikom chorôb prenášanými komármi, je lepšie použiť  Dietyltoluamid. Ako si z toho vyrobiť repelent? Stačí, ak zmiešate 50-100 mililitrov tohto oleja s vodou, olejom alebo s telovým mliekom. Je tiež dôležité si vybrať extra panenský alebo za studena lisovaný olej.

Rady ÚVZ ako sa chrániť pred komármi

  • oblečenie s „uzlíkmi“, aby hmyz nemohol vkĺznuť pod oblečenie,

  • natieranie nepokrytých častí tela repelentnými prípravkami,

  • používanie éterických látok vo vonných lampách, elektrických prístrojov s vyparovaním proti hmyzu a lapačov hmyzu,

  • mechanická ochrana obydlí sieťami na okná a dvere - ich ochrannú funkciu zvyšuje ošetrenie rámov a sietí insekticídmi, určenými na tento účel,likvidácia plytkých stojatých vôd, v ktorých je možný výskyt vajíčok komárov,

  • pravidelné kosenie trávnatých porastov v okolí obydlí,

  • vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad – ak to nie je možné, je vhodné na hladinu umiestniť plávajúce fólie, polystyrénové dosky, prípadne naliať malé množstvo jedlého oleja,

  • likvidácia komunálneho odpadu z okolia obydlí – napríklad plechovky a plastové fľaše, kde sa v zachytenej dažďovej vode môžu liahnuť komáre

V obľúbenej dovolenkovej destinácii sa začal pre komáre šíriť smrteľný vírus. Viac v článku TU:

Ako prežiť leto bez bodavého hmyzu? Odborník radí a vysvetľuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy