Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vysoké teploty sú záťažou aj pre zdravých ľudí. Odborníčka vysvetlila, ako pôsobia na náš organizmus
Zdielať na

Vysoké teploty sú záťažou aj pre zdravých ľudí. Odborníčka vysvetlila, ako pôsobia na náš organizmus

BRATISLAVA / Záchranári v utorok ratovali až 59 ľudí, ktorí skolabovali z tepla. Dôležité je vedieť, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každého, nielen pre ľudí, ktorý trpia vo všeobecnosti zdravotnými ťažkosťami. Pre TV JOJ o tom porozprávala kardiologička Stanislava Remišová.

Aj napriek tomu, že mnohí máme návyk začať deň so šálkou kávy, v letnom období by bolo lepšie nahradiť ju radšej obyčajnou vodou, keďže káva sama o sebe dehydratuje. "Po každej káve, by sme mali piť pohár vody," uviedla kardiologička Stanislava Remišová.

Telo, aby mohlo správne fungovať, potrebuje mať určitú stálosť vnútorného prostredia. Keď sa organizmus nachádza vo vysokej teplote, tak sa telo musí ochladzovať, aby ostali zachované funkcie vnútorných orgánov. Na ochladzovanie má viacero spôsobov. "Začne prúdiť krv do kože, rozšíria sa cievy, aby sa teplo strácalo, zrýchli sa dýchanie, aby sa teplo strácalo dýchaním," vymenovala kardiologička. Srdce pri vyšších teplotách začína rýchlejšie byť, má väčší výdaj, aby sa tá krv mohla dostať do kože, aby sa mohla ochladzovať. 

Nedostatočný príjem tekutín počas tepla spôsobí zníženie tlaku krvi, ľudia začínajú byť malátni, môžu mať zažívacie problémy, vracanie a môže to skončiť aj kolapsom. Jedným z prejavov môže byť aj podráždenosť. "Dôležitá je v tomto prípade prevencia, ale ak sa nám to už stane, treba sa presunúť do chladnejšej miestnosti, ochladzovať sa sprchami, piť vodu, ale nie veľmi studenú, postupne v malých množstvách a častejšie," povedala Stanislava Remišová.

Aj vysoké teploty by malo zdravé srdce zvládnuť, ak sa teda nejedná o extrémne podmienky. Mnohí ľudia majú ochorenia srdca, o ktorom nevedia, lebo organizmus je taký mechanizmus, že dlho kompenzuje nedostatočné funkcie, avšak, keď dôjde k záťažovej situácii, tak to ten orgán nemusí zvládať. Tí, ktorí pravidelne užívajú lieky, môžu mať v lete problémy a pritom v zime tento problém nemajú. "Mnohí pacienti užívajú tabletky na zníženie krvného tlaku, tým, že v lete sa rozširujú cievy, tak sa tlak znižuje aj bez toho, aby lieky užívali. Pacienti by teda mali aj redukovať dávky týchto liekov. Iní v liečbe užívajú diuretiká, čo sú lieky na odvodnenie a telo sa môže dehydratovať," dodala kardiologička Stanislava Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy