Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obyvatelia obce protestne zablokovali cestu. Nevedia sa dostať na druhú stranu pre hustú premávku
Zdielať na

Obyvatelia obce protestne zablokovali cestu. Nevedia sa dostať na druhú stranu pre hustú premávku

JABLONICA / Obyvatelia Jablonice zablokovali cestu 1. triedy v smere do Česka. Touto dedinou s vyše dvetisíc obyvateľmi podľa starostu prejde za 24 hodín viac ako 10 tisíc vozidiel - každé štvrté je pritom niekoľkotonový kamión. Doprava je taká hustá, že niekedy chodci v dedine nevedia prejsť na druhú strany cesty.

Jabloničania na pol hodiny zablokovali tranzitnú cestu do Česka, ktorá vedie cez ich obec. Dôvodom bolo stanovisko na ich petíciu na výstavbu obchvatu. "S tým, že opäť bola odpoveď negatívna a obchvat v Jablonici je neopodstatnený. Chceme vyjadriť kritickosť situácie, ktorá trápi celé Záhorie nielen Jablonicu," uviedol sktivista Šimon Škápik. 

​Podľa starostu obce ešte v 80. rokoch minulého storočia bolo skonštatované, že Jablonica obchvat potrebuje. "Boli pripravené projekty, bohužiaľ, v súčasnosti, keď sa doprava viac ako späťnásobila, sa skonštatuje, že Jablonica obchvat tak súrne nepotrebuje," podotkol Silvester Nestarec, starosta obce. "To čo sa teraz deje sa nemuselo, keby sa to v tých 70 – 80 rokoch urobilo. Vtedy boli aj peniaze aj chuť," podotkol Dušan, obyvateľ obce Jablonica. 

Obyvatelia obce majú problém aj s jednosmerným mostom. Podľa nich je raritou na ceste prvej triedy. "Pri jednosmernom moste sa každú chvíľu stane nejaká havária lebo jeden dá prednosť a druhý nedá prednosť a to je tak," opísala situáciu obyvateľka obce. 

Aj župan Trnavského kraja podporil protest občanov. "Ministerstvo dopravy by malo prestať s výhovorkami a realizáciu obchvatov Senica-Jablonica alebo Radošovce začať realizovať," vyjadril sa telefonicky Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Kým aktivisti tvrdia, že cez obec za 18 hodín prejde vyše 2500 kamión, štatistiky ministerstva dopravy a výstavby sú oveľa nižšie. Preto štúdia realizovateľnosti vo výsledku nepreukázala opodstatnenosť realizácie obchvatu obce Jablonica v krátkodobom čase.

Farmári si tiež presadzovali svoje požiadavky protestom. Zablokovali Most SNP:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy