Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku chýba viac ako 3000 lekárov. Doplniť ich rady by mohli aj doktori zo zahraničia
Zdielať na

Na Slovensku chýba viac ako 3000 lekárov. Doplniť ich rady by mohli aj doktori zo zahraničia

BRATISLAVA / V súčasnosti na Slovensku chýba 3338 lekárov, a to v ambulanciách i v nemocniciach. Najviac, až 441 chýba všeobecných lekárov pre dospelých. Na Slovensku je tiež akútny nedostatok rehabilitačných lekárov, internistov, všeobecných lekárov pre deti a dorast a lekári chýbajú aj v ďalších medicínskych odboroch.

Podľa Asociácie súkromných lekárov, keby napríklad všetci lekári v dôchodkovom veku išli do penzie, tak by vyše pol milióna detí nemalo zabezpečenú lekársku starostlivosť. Prezident Asociácie Marián Šóth tvrdí, že počet ambulantných lekárov klesá, no počet vyšetrených pacientov stúpa. Lekár sa tak môže venovať jednému pacientovi kratší čas. Priemerne podľa neho strávi pacient osem minút u všeobecného lekára a 12 minút u pediatra. A napríklad na neurologické vyšetrenie sa v niektorých ambulanciách čaká aj tri - štyri mesiace.

O nedostatku lekárov sa hovorí už dlho. "Treba skonštatovať, že má tento trend klesajúcu tendenciu. To znamená, že z roka na rok chýba lekárov menej. Zároveň treba povedať, že problém z lekármi majú aj v ostatných krajinách Európy," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. 

Ministerstvo zdravotníctva prijalo viacero opatrení. Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová ale zdôrazňuje, že efekt týchto opatrení príde až o niekoľko rokov. Jedným z konkrétnych opatrení bolo navýšenie počtu študentov medicíny. Tu sa, samozrejme, dostaví výsledok, až keď títo medici doštudujú. Podstatné, samozrejme, nie je len to, aby doštudovali. Ale aj to, aby zostali pracovať na Slovensku. "Štatistiky, ktoré máme k dispozícii hovoria, že približne 82 percent absolventov zostáva na Slovensku. Je to možno aj tým, že sa zlepšujú podmienky na prácu v nemocniciach, ako nové prístroje, modernizácia alebo rekonštrukcia a lekárom sa zvyšujú mzdy," informovala Zuzana Eliášová.

Podľa Zuzany Eliášovej prinieslo konkrétne, pozitívne výsledky už aj iné opatrenie - takzvaný rezidentský program, ktorého cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do regiónov. "Ďalším z nástrojov je napríklad rezidentský program. Práve vďaka nemu sa majú dostať lekári do regiónov, kde ich je nedostatok. Už v minulom roku vystúpilo z programu približne 100 všeobecných lekárov a pediatrov, ktorí už pracujú v systéme," objasnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. 

Ďalšou možnosťou stále zostávajú lekári zo zahraničia, najmä z Ukrajiny, ktorí by pomohli vyriešiť situáciu najmä v okresoch na východe Slovenska. Viackrát sa ale sťažovali na príliš náročné skúšky. Aj v tomto smere by sa malo vyjsť uchádzačom v ústrety. Nie v tom, že by sa testy zjednodušili, ale uchádzači budú môcť absolvovať prípravné vzdelávacie semináre. Zahraničným záujemcom by mal pomôcť Inštitút dočasnej stáže. "Chceme uľahčiť vstup lekárov z tretích krajín. Vďaka inštitútu dočasnej odbornej stáže sa dobre pripravia na skúšky. Takisto v spolupráci s ministerstvom práce sme zjednodušili vstup lekárov zo zahraničia," dodala Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy