Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia prvákov si na jeseň prilepšia. Dostanú príspevok od štátu
Zdielať na

Rodičia prvákov si na jeseň prilepšia. Dostanú príspevok od štátu

BRATISLAVA / Rodičia prváčikov sa na jeseň potešia. K rodinným prídavkom dostanú 100 eur. Ide o opatrenie v rámci sociálneho balíčka. Opozícia ale kritizuje, že to nie je systémové opatrenie. A Sme rodina dokonca navrhovalo takýto príspevok nie iba pre prvákov.

Ministri na rokovaní vlády hovorili v stredu o príspevku 100 eur pre rodičov prvákov. Ide o takmer istú záležitosť, keďže návrh zákona už je v parlamente v druhom čítaní a malo by sa o ňom na ďalšej schôdzi v parlamente hlasovať. "Aby rodičia neboli nadmerne zaťažení pri vstupe dieťaťa do školy, pretože, keď sa z rodičovského združenia na začiatku roka vrátite z dlhým zoznamom, naruší vám to rozpočet," vysvetlila ministerka školstva Martina Lubyová. 

"Nerobíme žiadne rozdiely, teda neskúmame sociálno-ekonomické postavenie rodín, automatický každý rodič má pravo na tento príspevok. Pre tento rok by sa malo jednať o 59 tisíc detí, celkové náklady 6,2 milióna eur," dodal minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. 

​Príspevok dostanú rodičia vyplatený až v októbri. "Vzhľadom na to, že nie je isté koľko tých detí nastúpi, takže je tu nejaký centrálny register detí, kde každá škola je povinná po nástupe detí do školy to uviesť, čiže v priebehu mesiaca október budeme mať presný zoznam detí  a na základe toho budeme zasielať tieto prostriedky rodičom," dodal Richter. 

V prípade ľudí, ktorí rodinné prídavky poberajú cez osobitný inštitút, teda dostávajú peniaze priamo cez starostu, to bude platiť i v prípade tohto príspevku.

Pozrite si archívnu reportáž o sociálnom balíčku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy