Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúski aktivisti tvrdia, že 3. a 4. blok jadrovej elektrárne v Mochovciach nie je bezpečný
Zdielať na

Rakúski aktivisti tvrdia, že 3. a 4. blok jadrovej elektrárne v Mochovciach nie je bezpečný

VIEDEŇ / Žiadame okamžité zastavenie výstavby Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Od Slovenska to požaduje rakúske environmentálne združenie Global 2000. Na svojich stránkach zverejnili fotografie z vnútra elektrárne. Tvrdia, že ide o nebezpečné nedostatky, ohrozujúce jej budúcu prevádzku. Slovenská strana však takéto tvrdenia rezolútne odmieta.

Trhliny na stenách, nedostatočne dlhé elektrické káble, či zavodnené šachty. Takto komentujú rakúski aktivisti združenia Global 2000 fotografie pochádzajúce z rozostavaných priestorov 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Požadujú, aby sme jej výstavbu okamžite zastavili a predišli tak jadrovej katastrofe.

​Najväčšie obavy zo stavby jadrovej elektrárne vyvolávajú spomienky na nehody, aké sa stali v Černobyle, alebo Fukušime. Zástupcovia štátu ale hovoria, že nie je dôvod na paniku. Tvrdia, že pri Mochovciach je bezpečnosť na prvom mieste. "V prípade, že by mali byť akékoľvek pochybnosti pri spúšťaní, tak tú elektráreň nespustíme," informuje minister hospodárstva Peter Žiga. 

Hoaxy a dezinformácie? 

K fotografiám sa prostredníctvom oficiálnej správy vyjadrili aj samotné Slovenské elektrárne, ktoré majú výstavbu na starosti. Tvrdia, že rakúsky web šíri dezinformácie a hoaxy a nevyzná sa v problematike.

"Na jednej z fotografií ukazujú údajnú prasklinu v betónovej konštrukcii. V skutočnosti je to dilatačná medzera medzi dvomi blokmi. Fotografia, na ktorej sa má nachádzať voda v podzemí navodzuje dojem, že do elektrárne zateká, prípadne že dochádza k nebezpečným únikom vody. V skutočnosti ide o vodu z testovania naftových nádrží," vysvetľuje hovorca elektrární Miroslav Šarišský. 

"Všetko preverujeme a kým to nebude v súlade s projektom, to znamená, že tá elektráreň nebude úplne v poriadku, tak povolenie na uvádzanie do prevádzky nedáme," povedal Peter Uhrík z Úradu pre jadrový dozor. 

Závady a pochybenia 

Práve slovenský Úrad jadrového dozoru, ktorý má pod palcom všetky bezpečnostné opatrenia tvrdí, že o zverejnených pochybeniach vie. Nepovažuje ich však za závažné nedostatky, ktoré by narúšali bezpečnosť elektrárne. "Nenašli sme zatiaľ, neprišli sme na žiadnu závadu, ktorá by bola fatálna a o ktorej by som už teraz vedel povedať, že toto je závada, ktorá sa odstrániť nedá a bráni nábehu elektrárne," vraví Uhrík. 

Práce na výstavbe inšpektori neustále kontrolujú. Navyše spolupracujú s ohlasovateľmi, ktorí sa dostali do akéhokoľvek kontaktu s výstavbou a niečo sa im nepozdáva. A takých je v poslednej dobe viac ako inokedy. Naznačujú, že to súvisí s blížiacimi voľbami v susednom Rakúsku. "Presne predpokladám, že to bude téma kampane," dodal Žiga. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy