Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Konečne začali spolu rokovať. Zástupcovia študentov medicíny sa streli s riaditeľmi štátnych nemocníc
Zdielať na

Konečne začali spolu rokovať. Zástupcovia študentov medicíny sa streli s riaditeľmi štátnych nemocníc

BRATISLAVA / Plesne na stenách, nevyhovujúce šatne i priestory, no hlavne nulová komunikácia s vedením nemocníc. O týchto problémoch pred mesiacom informovali premiéra zástupcovia študentov medicíny na Slovensku. Odvtedy sa situácia zlepšila. Dnes navyše absolvovali na ministerstve zdravotníctva aj stretnutie s riaditeľmi štátnych nemocníc. Zoznam toho, čo medici chceli riešiť, bol poriadne dlhý.

Zatiaľ čo pred dvoma mesiacmi zástupcovia medikov mohli len skonštatovať, že sa komunikácia s vedeniami nemocníc ocitla na bode mrazu, aktuálne hovoria o radikálnom roztopení ľadov. 

"V Bratislave môžem potvrdiť, naviazali sme v rámci študentskej rady vysokých škôl  komunikáciu s vedením Univerzitnej nemocnice Bratislava," vysvetľuje zástupkyňa študentov medicíny z Bratislavy Silvia Slopovská. Pridali sa aj Košice. "Mali sme aj stretnutie s pánom riaditeľom, aj sa vyjadrili, že majú záujem komunikovať a spolupracovať so študentmi," dodal zástupca študentov z Košíc Jakub Jánošík. 

Definitívnym potvrdením bolo ich dnešné spoločné rokovanie na ministerstve zdravotníctva, na ktoré dostali pozvanie od šéfky rezortu Andrey Kalavskej. "Splnili sme si slovo, ktoré sme dali, a teda študenti by sa mohli priamo porozprávať s riaditeľmi nemocníc, porozprávať sa o tom, čo ich trápi, čo by naopak zmenili," približuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

Už teraz je jasné, že veci sa dali do pohybu, a že stretnutie nebolo prvým a posledným. "Podarilo sa nám dohodnúť s riaditeľmi stretnutia na pravidelnej báze. Raz za tri mesiace sa budeme stretávať na lokálnej úrovni, teda  zástupcovia študentov daných miest s konkrétnymi riaditeľmi," doplnil Jakub Jánošík. 

Pri otázkach týkajúcich sa štúdia či zamestnávania medikov zatiaľ nenašli riešenie 

"Zhodli sme sa na tom, že sa jedná o medzirezortný problém, a teda plánujeme osloviť aj ministerku školstva," povedala Silvia Slopovská. Riaditelia 13 najväčších slovenských nemocníc v utorok zasa skonštatovali, že nevyhovujúce priestory pre medikov sa menia k lepšiemu a plesne na stenách chodieb postupne miznú.

Viac o téme sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy