Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bývalý policajný pridelenec Kyselica podvod nespáchal, súd očistil jeho meno
Zdielať na

Bývalý policajný pridelenec Kyselica podvod nespáchal, súd očistil jeho meno

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prípad bývalého policajného pridelenca, ktorý dlhé roky pomáhal najmä slovenským občanom dovolenkujúcim v Chorvátsku, prejednával okresný súd v Bratislave ešte vlani.

Radoslav Kyselica začal čeliť vyšetrovaniu preto, lebo nadriadení ho obvinili z prečinu podvodu. Podľa žaloby mal spáchať prečin tým, že si ako
pridelenec v holandskom Haagu, neoprávnene uplatnil náhradu výdavkov počas plnenia policajnej misie. Konkrétne náhrady výdavkov na pobyt v Haagu pre manželku a deti v čase, keď boli mimo mesta. Škodu polícia vyčíslila na 2 720 eur a inšpekčná služba ministerstva vnútra konanie policajného pridelenca vyhodnotila ako úmyselne spáchaný prečin. Tento záver si osvojila aj žalujúca prokuratúra.

Okresný súd už expolicajta nakoniec odsúdil na peňažný trest vo výške 2 tisíc eur. Kyselica sa ale odvolal a uspel. Krajský súd v Bratislave odsudzujúci rozsudok zrušil a Kyselicu v plnom rozsahu oslobodil. Dôvod? Pochybenia okresného súdu.

Radovan Kyselica pre TV JOJ vysvetlil, prečo bol úspešný pri podaní sťažnosti voči jeho odsúdeniu. Podľa jeho slov, prvostupňový súd pochybil pri stanovení právnej kvalifikácie skutku, nedôsledného hodnotenia predložených dôkazov, ktoré krajský súd mal vyhodnotiť ako nezákonné. Podľa Kyselicu odvolací súd mal konštatovať, že orgány činné trestnom konaní porušili ústavné práva na ochranu súkromia tretích strán (ochrana súkromnej komunikácie maloletýh osôb).

Podľa oslobodeného spod obžaloby odvolací súd ani nevrátil prípad späť na ďalšie konanie okresnému súdu ale rozhodol samostatne, rozsudok zrušil v celom rozsahu a konštatoval, že skutok nie je trestným činom. Voči oslobodzujúcemu rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.

Kyselica ihneď ako ho na neoprávnené konanie upozornil nadriadený, peniaze vrátil. No aj tak skončil na súde. Sudca ho uznal vinným z podvodu aj z úmyslu. Dôvodom je, že kariérny policajt dlhodobo slúžiaci v zahraničí bol na vypisovanie papierov riadne zaškolený, mal na to čas, nebol v strese a peniaze po odhalení polícii vrátil, čím sa aj priznal. Rozsudok znie, peňažný trest vo výške 2 000 eur.

Od samého začiatku sa bráni tým, že urobil len administratívne pochybenie, keď žiadal o peniaze, na ktoré nárok nemal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy