Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Príbeh detí dovezených z Česka pokračuje. Matka ich stále neprišla pozrieť
Zdielať na

Príbeh detí dovezených z Česka pokračuje. Matka ich stále neprišla pozrieť

BRATISLAVA / Neuveriteľný príbeh českých "detí z taxíka“ pokračuje. Hoci sú v detskom domove už takmer dva týždne, mama ich ešte ani raz neprišla navštíviť. Štvorročné dievčatko pritom nerozumie dobre po slovensky. Chlapček zasa potrebuje veľa starostlivosti - napriek tomu, že už má rok a pol nedokáže chodiť sám. Ich mama tvrdí, že nemá na cestu za svojimi deťmi peniaze.

Za múrmi zariadenia sú už takmer dva týždne dve malé deti, ktoré na Slovensko z Českej republiky priviezol taxikár. Doteraz ani matka, ani žiaden príbuzný o ne neprejavili záujem.

"Zatiaľ žiadny príbuzný neprejavil záujem o návštevu detí," informovala hovorkyňa ÚPSVaR-u Jana Lukáčová. Matka malých nevlastných súrodencov momentálne žije u priateľa. Ten jej ale mal dať najavo, že deti u neho vítané nie sú. Mama ich preto posadila do taxíka, ktorý deti priviezol k starej mame. Lenže tá zo strachu, aby ju matka detí neobvinila z únosu, zavolala políciu. Sociálni pracovníci preto deti odviezli do špeciálneho zariadenia v Medzilaborciach. "Mi povedali o tých Medzilaborciach, že si mám najprv nájsť bývanie a potom mi ich dajú," hovorí mama Zdeňka. 

Matka však deti neprišla ani navštíviť. Štvorročné dievčatko pritom nerozumie po slovensky jeden a polročný chlapček ešte ani nevie chodiť. Deti sa dostali do úplne cudzieho prostredia, na ktoré si postupne zvykajú. "Ide o veľmi malé deti, ktoré prišli do úplne nového prostredia, kde nie je nezanedbateľnou aj rečová bariéra u staršieho z nich. Prebieha adaptačná doba, odborná diagnostika, pre deti je teraz dôležitá stabilita a všestranná starostlivosť," dodáva Lukáčová. 

Prípad privezených detí zaujal aj mnohých taxikárov na Slovensku. Tí si nevedia predstaviť odvoz malých detí bez sprievodu dospelého a bez autosedačky. "Ja by som určite nezobral také malé deti samé do taxíka, to v žiadnom prípade," povedal taxikár. "Jednoducho v tej chvíli, kedy transportujete človeka a je jedno či dieťa či dospelého z bodu A do bodu B, tak zaňho ako taxikár a ako vodič preberáte zodpovednosť, čokoľvek by sa stalo, aj v prípade dopravnej nehody," vysvetlil dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Navyše, ani jedno z detí pri sebe nemalo žiaden doklad. "Jednoznačne deti musia mať cestovný pas, čokoľvek sa stane, je to jediný identifikátor pri transporte," dodal Palesch. "Prostredníctvom Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže sme českej strane poskytli všetky potrebné informácie. Na ďalšie kroky českej strany čakáme," uviedla hovorkyňa ÚPSVaRU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy