Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matka detí, ktoré priviezol taxík na Slovensko: Nechcela som, aby trpeli
Zdielať na

Matka detí, ktoré priviezol taxík na Slovensko: Nechcela som, aby trpeli

KYSUCE / Príbeh dvoch detí, ktoré priviezol na Slovensko taxík, pokračuje. Na Kysuciach sa objavila žena, ktorá nepopiera, že posadila deti vo veku 2 a 4 roky do taxíku a nechala ich odviesť na Slovensko. Na ženu je podané trestné oznámenie. Štábu TV JOJ sa podarilo vypátrať nielen ženu, ktorej deti priviezli, ale aj ich matku.

Do jedného z domov na Kysuciach priviezol taxík dve malé deti. Podstatná časť tohto neuveriteľného príbehu sa odohrala v Turzovke, kde sme v pondelok našli aj mamu dievčaťa a chlapca. Podľa jej slov vyrastala v českom Moste u otca, ktorý mal slovenskú manželku. "Pretože mi umrel otec, prišli sme sem na Slovensko. Tu žila žena, ktorá žila ešte s mojim otcom," hovorí matka detí Zdeňka.

Vtedy už mala dcérku. Na Kysuciach potom začala žiť s mužom, s ktorým má synčeka. "Sme sa pohádali a oni ma potom aj s deťmi vyhodili" hovorí Zdeňka. "To nie je pravda, pretože žila somnou aj po otcovej smrti," tvrdí bývalá manželka starého otca. Mladá žena hovorí, že potom ju prichýlil priateľ v Karvinej. Vôbec netají, že chcel ubytovať len ju samotnú, Preto vraj posadila deti do auta, ktoré šoférovala taxikárka. "nechcela som, aby tie deti takto trpeli, tak som im napísala, nech zoberú aspoň deti," dodáva matka dievčaťa a chlapca. "Mala som obe bez rozdielu rada," hovorí stará mama chlapca.

​Rozprávali sme aj so starou mamou chlapčeka. Jej syn je teraz vo väzení. Babka vraví, že mala veľký strach nechať si u seba deti, ktoré doviezol taxík. "Sa mi vyhrážala, aby som si tie deti nechala ja a aby som sa o ne starala. Ja som sa bála, že na mňa urobí podvod, že si ich zoberiem a ona ma pôjde udať za únos," dodáva stará mama chlapca.

​​Deti sú stále v zariadené pre maloletých bez sprievodu

Obidve deti sú už štvrtý deň v zariadení pre maloletých bez sprievodu. Hoci prvý deň veľmi plakali, postupne si na nové prostredie zvykli. Chlapec aj dievča boli do tohto zariadenia umiestnené na základe rozhodnutia súdu. Naše úrady musia v takýchto prípadoch zabezpečiť deťom v prvom rade základnú starostlivosť. "Zároveň sme prostredníctvom príslušného orgánu oznámili českej strane, že na území Slovenska sú dve maloleté deti bez sprievodu avšetky ďalšie kroky budú záležať od toho ako bude postupovať česká protistrana," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Zamestnanci zariadenia vynakladajú maximálne úsilie, aby boli deti spokojné. Nakúpili pre ne oblečenie, fľaše na mlieko, cumlíky aj hračky. Venujú sa im celý deň.

Podľa informácií TV JOJ prejavil o deti záujem aj brat ich matky. Na ťahu sú teraz české úrady a súd. "Každý, kto bude chcieť deti prevziať do svojej starostlivosti, bude musieť mať rozhodnutie súdu. To znamená, že súd bude musieť znovu rozhodnúť o zmene starostlivosti," dodáva Lukáčová.

Platí to aj pre matku detí, ak by o ne znova prejavila záujem. Polícia v tomto prípade vedie trestné stíhanie pre trestný čin odloženie dieťaťa. Naše úrady zatiaľ nevedia povedať, ako dlho deti zostanú na Slovensku. "Samozrejme, že každý sa usiluje aby deti čo najskôr našli straistlivosť v rodine alebo u blízkeho, súd zoberie do úvahy všetky možnosti a to môže trvať kratšie ale aj dlhšie," povedala Jana Lukáčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy