Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Divadelná kvapka krvi. Darovaním môžete zachrániť až štyri ľudské životy
Zdielať na

Divadelná kvapka krvi. Darovaním môžete zachrániť až štyri ľudské životy

BRATISLAVA / V netradičných divadelných priestoroch môžu ľudia darovať krv. Počas leta sa totiž zásoby krvi míňajú viac ako počas celého roka. Aj preto do projektov Červeného kríža pribudla Divadelná kvapka krvi. Svoju premiéru táto akcia absolvovala už pred šiestimi rokmi. A v úspešnej repríze bude pokračovať celý tento týždeň.

Každý rok počas leta bojujú nemocnice s nedostatkom krvi. Pribúda viac úrazov a darcov, naopak, kvôli dovolenkám ubúda. "Pred letom sa snažíme vždy vyzývať darcov, aby išli darovať vzhľadom na to, že sú vysoké teploty. Ľudia sú odcestovaní alebo sú nejaké destinácie. Keď sa darca vráti tak nesmie darovať krv," vyjadrila sa Eva Ravingerová, hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR. Štyri ľudské životy. Presne toľko ľudí môže podľa odborníkov zachrániť jeden darca. 

Niektorí v Bratislavskom divadle Pavla Orságha Hviezdolava zažili svoju premiéru. "Mobilné odbery sú veľmi populárne medzi ľuďmi, pretože to má iný komfort pre človeka keď daruje krv. Možno má menej strachu, keď sa rozhodne ísť darovať prvýkrát,"  povedala Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Červeného Kríža. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o darcovstve krvi. 

Divadelnou kvapkou krvi si pripomíname aj Svetový deň darcov krvi, ktorý každoročne oslavujeme 14. júna. "Začíname v Bratislave a Banskej Bystrici. V utorok sme v Komárne. Vo štvrtok v Martine a Žiline a v piatok v Nitre, Prešove a Levoči," dodala Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Pozrite si reportáž o zlom podaní transfúzie krvi. Pacientovi ju v nemocnici zamenili. Následne došlo k tragédii:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy