Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svetoví experti zhodnotili kvalitu slovenských vín. Medaila na fľaši nie je všetko, tvrdia
Zdielať na

Svetoví experti zhodnotili kvalitu slovenských vín. Medaila na fľaši nie je všetko, tvrdia

BRATISLAVA / Ak si zachováme svoju jedinečnosť, máme pred sebou v oblasti vinárstva veľkú budúcnosť. Zhodli sa na tom elitní degustátori počas návštevy Slovenska. Prekvapila ich kvalita nášho ovocia a kreativita, s akou k nemu pristupujeme. Kým doteraz chodili naše vína na súťaže do Paríža či Madridu, teraz sa prišli pozrieť zahraniční experti k nám.

Elizabeth Gabay. Celosvetovo uznávaná odborníčka, ktorá tvrdí, že vinárska tradícia sa nedá oddeliť politickými hranicami. Slovenské ružové ju uchvátilo už počas novembrovej návštevy. Zaradila ho dokonca do svojej knihy. "Vaši vinári vedia, čo robia. Vedia, že treba sledovať, čo chce trh. Ale pozrite sa. Ja nechcem chutnať slovenské víno, ktoré chutí ako maďarské. Strážte si svoju jedinečnosť. Vašu chuť ovocia," povedala odborníčka na víno Gabay. Dodáva, že ju fascinuje, s akou kreativitou k hroznu pristupujú naši vinári.

Prísne pravidlá vo francúzsku neumožňujú s vínom toľko pracovať. Aj preto pridala ďalšiu radu. "Slovensko potrebuje pracovať na rozvoji svojich regionálnych štýloch. Treba sa pozerať ďalej. Je to malokarpatské? Je to tokajské? Vulkanické? Nie len to, či je víno slovenské."

Na nedávnej súťaži v Belej hodnotil aj ten najpovolanejší. Španiel Fernando Gurucharri. Šéf top organizácií vinárov na svete. "Slovensko je známe pre sladké vína, botritické vína, vynikajúce vína. Ak sa Slovensko zamerá na kvalitné vína a pridá k tomu dosť práce na poli marketingu, máte šancu uspieť medzi najlepšími," vyjadril sa ku kvalite slovenských vín. "Ojedinele na svete je Tokaj. Takže na tom by sa určite dalo stavať. Nebránil by som sa tej tradícii, ktorá tu vždy bola. Biele vína, červené vína, tokajské vína. To je to, čo si pre Slovensko dokážem predstaviť veľmi," poznamenal Ivan Dvořák, degustátor z Česka.

Na Slovensko neprišli chváliť, ale hodnotiť. Napriek tomu chýr o našich vínach posunuli ďalej. Prisľúbili, že radi prídu aj o rok. Dokonca sa prihlásili už aj ďalší. Hodnotili aj Slováci. Radosť z pochvaly však strieda smútok. Viníc je stále menej. Aj tu je odpoveď. "Musíte mať srdce. Pokiaľ to nerobíte so srdcom, nemá význam to robiť. Na druhej strane, je to dlhodobá záležitosť. Je to otázka 20-30 rokov," povedal slovenský vinár Miroslav Petrech. 

Súťaž, ktorá dopadla lepšie než sa čakalo, však podľa mnohých nie je cieľom vinárov. Medaila na fľaši nie je všetko. Slovenský odborník preto konzumentom odporúča vína porovnávať a piť s niekym, kto im rozumie. "Nepite medaile, nepite etiketu, pite víno, chutí - nechutí, cena - výkon. Či si to dokážem kúpiť za tie peniaze alebo nie," upozornil porotca a slovenský vinár Martin Pomfy. 

Ako to už býva, Slováci urobili dojem na tých najväčších odborníkov. Na konci dvojdňového maratónu prišla odmena. Túto súťaž zaradili medzi 17 najprestížnejších na svete.

Pozrite si reportáž, ako dopadla prestížna vinárska súťaž na Slovensku. Ktoré vína sú tie naj?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy