Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo schválilo nový očkovací kalendár. Deti budú proti niektorým chorobám očkovať inak
Zdielať na

Ministerstvo schválilo nový očkovací kalendár. Deti budú proti niektorým chorobám očkovať inak

BRATISLAVA / Vzrastajúci výskyt osýpok si vyžiadal zásah imunizačnej komisie - Povinný očkovací kalendár sa na Slovensku zmení. Podľa novej očkovacej schémy budú deti proti osýpkám, mumpsu a ružienke preočkované druhou dávkou v šiestich rokoch, nie v 11 tich. Ďalšie zmeny sú aj v rámci odporúčaného očkovania proti vírusovej hepatitíde typu A. Navrhuje sa rozšírenie veku detí z dvoch do päť rokov života.

"Ministerka zdravotníctva spolu s hlavným hygienikom sa rozhodli akceptovať odporúčania komisie na základe imunologického prehľadu a teda zmeny budú uvedené do praxe," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášov. 

Proti osýpkám, mumpsu a ružienke budú deti po novom preočkované ako 6-ročné, nie 11-ročné. "Vzhľadom na epidemiologickú situáciu výskytu osýpok na Slovensku a v Európe je naozaj potrebné ešte viac zefektívniť ochranu zdravia detí," pridáva sa Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva SR. 

Imunizačné testy totiž ukázali že počet protilátok sa u detí vo veku šesť rokov výrazne znížil. "Podiel ochranných protilátok u detí sa pohybuje približne od 97 percent u trojročných detí a  do 94 percent u 5 až 9-ročných detí," dodáva Račková. 

Epidémia osýpok sa s odstupom 20. rokov na Slovensko vrátila v roku 2018. "Konkrétne išlo o okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov. Od začiatku roka 2018 do konca roka 2018 sme zaznamenali približne 16 prípadov ochorení na osýpky. Od januára do konca mája 2019 evidujeme viac ako 240 nahlásených prípadov ochorení na osýpky," vysvetľuje Račková. 

Zmenou v očkovacom kalendári z 11 roku na šesť rokov budú deti v šiestom roku života očkované dvakrát. "Bežne sa môže podať z medicínskeho hľadiska súčasne aj vakcína proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a obrne. A môže sa súčasne podať aj vakcína proti mumpsu, osýpkam a rubeole," potvrdila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová. 

Je možné tieto vakcíny podať v rôznom časovom intervale. Šiesty rok života sa počíta od päť rokov a jeden deň až do jeden rok pred šiestimi narodeninami dieťaťa. Pri vírusovej hepatitíde typu A je zaočkovanosť detí do veku 10 rokov veľmi nízka.

"Zmeny sú plánované aj v odporúčanom očkovaní pri vírusovej hepatitíde typu A, a to u detí od dvoch do piatich rokov," vraví Eliášová. "Aby lekári mali dostatok času na očkovanie detí, ktoré žijú v nízkych sociálno-hygienických podmienkach,"  dodala Račková. Zmeny v očkovacom kalendári budú účinné od nového roka.

Pozrite si archívnu reportáž o šíriacich sa osýpkách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy