Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia okolia Moravy pozorujú roje komárov. Pri ďalších záplavách bude postrek nevyhnutný
Zdielať na

Obyvatelia okolia Moravy pozorujú roje komárov. Pri ďalších záplavách bude postrek nevyhnutný

BRATISLAVA / Dôsledky minulotýždňových záplav v okolí rieky Morava sa ešte stále prejavujú v podobe rojov komárov. Miestni obyvatelia ich už pozorujú. O kalamite sa zatiaľ hovoriť nedá, ale ak prídu ďalšie očakávané záplavy, postrek bude nevyhnutný. Bratislavský samosprávny kraj je na to pripravený, tentoraz použijú nový ekologický postrek proti inému hmyzu. Na vývoji nových šetrných metód likvidácie komárov pracuje aj naša slovenská vedkyňa v Izraeli. Komáre láka na vône a cukor do pasce.

Nevyhnutnou podmienkou na rozmnožovanie komárov sú takéto jazierka a kaluže najmä po záplavách. No a tie tu koncom mája boli. "Jedine ak sú záplavy, vtedy sú premnožené," uviedla Lucia Strelková, odborníčka na komáre.

​Hladiny Dunaja, Moravy a ďalších riek nebezpečne stúpli a aj keď klesli, zanechali za sebou jazierká a mláky, ktoré sú ideálnou liahňou komárov. "Od piatku nám začalo kvázi leto, čiže teraz to ide rýchlo. Vývin komárov začal, prebehol, larvy sa vyvinuli a aj vyleteli dospelé jedince," opísala situáciu Lucia Strelková. "V niektorých lokalitách sa larvy vyskytujú, avšak ich početnosť zatiaľ nedosahuje kalamitný stupeň," povedala Lucia Forman Habancová, hovorkyňa BSK. 

Námatková kontrola v obciach v povodí rieky Moravy to potvrdzuje, viaceré kaluže a jazerá už stihli vyschnúť. BSK teda zatiaľ postreky proti komárom robiť neplánuje, ale sú pripravení na ďalšie záplavy, ktoré by mohli znamenať aj kalamitu. "Pri pravidelnosti opakovania záplavovej vlny, je vyššia pravdepodobnosť,  že aj v tomto roku bude záplava. V prípade zistenia hrozby, budeme operatívne zasahovať," povedala Lucia Forman Habancová.

Ak nakoniec aj budú postreky nevyhnutné, v regióne BSK už použijú ekologickejší materiál ako v minulosti. "Táto metóda je šetrnejšia k iným druhom, keďže pôsobí špecificky iba na larvy komárov," vysvetlila Lucia Strelková. Obsahuje toxín, ktorý larvám komárov poškodí tráviaci trakt a tie v podstate uhynú od hladu. "Môže sa to aplikovať aj do zdrojov pitnej vody, je pre človeka neškodný," doplnila odborníčka na komáre.

Na metóde s podobnými účinkami toxínu  pracuje aj slovenská vedkyňa v Izraeli Edita Révay. "Zistili sme, že komáre sa kŕmia cukrom z rastlinných zdrojov, to sú tkanivá listov, nektár, medovica," vysvetlila Edita Révay, molekulárna biologička. Čiže sa nekŕmia iba krvou. Vedci tiež zistili, čo ich najviac láka, a to sú vône kvetov, ale špeciálne najviac datlový sirup. Keď voňavú prísadu zmiešajú s cukrovou šťavou a do nej prilejú spomínaný toxín, pasca na komáre je hotová. "Dokázali sme, že tento toxín nevykazuje žiadnu rezistenciu," dodala Edita Révay. A je tiež neškodný voči opeľujúcemu hmyzu.

Hrozí nám ekologická katastrofa, ktorú by mohli prežiť len myši a komáre:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy