Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bohemia mieri z Prahy na Domašu. Vodná nádrž nevidela výletnú loď už 26 rokov
Zdielať na

Bohemia mieri z Prahy na Domašu. Vodná nádrž nevidela výletnú loď už 26 rokov

DOMAŠA / Loď Bohemia, ktorá vyrazila z Prahy na slovenskú Domašu, na chvíľu zakotvila v Bratislave. Jej posádka má stále viac a viac fanúšikov. Je to totiž už dlhých 26 rokov, čo sa na Domaši neplaví žiadna turistická výletná loď. Starostovia v rekreačnej oblasti vkladajú do Bohemie veľké nádeje. Posádka lode má už za sebou viac ako 2000 kilometrov, no ďalšiu plavbu ohrozujú výdatné dažde.

Loď Bohemia vyštartovala z Česka 16. mája, na Domašu by mala prísť koncom júna. Plavba má viesť cez sedem krajín, pričom posádka mala v pláne preplávať približne 2 800 kilometrov. Situácia sa ale mení a vyzerá to tak, že Bohemia sa bude plaviť viac ako 3 200 kilometrov, pod dohľadom dokopy 6 kapitánov. Jedným z nich je aj pán Miroslav, ktorý je na Dunaji doma. "No, až do Tisy, tam už je potom srbský predpis, tam už musí nastúpiť Srb," povedal lodivod Miroslav Majer.

​Útulná výletná loď slúži posádke aktuálne aj ja na prespatie. Podmienky sú teda aktuálne takpovediac "námornícke". Skúseným kapitánom a lodníkom ale môže problémy narobiť každodenný dážď a stúpajúca voda. "Napríklad veľké dreva, to je nebezpečné pre kormidlo, pre vrtule, väčší pozor treba dávať," vysvetlil Miroslav Majer. Navyše musí posádka stihnúť do utorka plavebnú komoru v Maďarsku. Potom ju totiž zatvoria pre rekonštrukciu. "Každá hodina nám je dobrá," potvrdil lodivod. "Keď do 4. júna tam nedôjdeme, tak budeme v Maďarsku stáť tri mesiace," dodal Miloš Lukáč, majiteľ lode. 

Návrat výletnej lode na Domašu po 26 rokoch vymysleli starostovia obcí v okolí Domaše, pričom ich nápad finančne podporila vláda. "Vláda vyčlenila na nákup aj transport tejto lode 651-tisíc eur," informoval Richard Raši, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

33-ročná česká loď Bohemia vyplávala z bratislavského prístavu okolo 9:30, čaká ju ešte 1000 km plavby do Ladmoviec. "Potom loď zdvihneme na kamión a odvezieme na Domašu," dodal Miloš Lukáč.

Aj napriek sychravému počasiu a studenej vode, odvážni plavci vytiahli svoje netradičné lode a pustili sa dole riekou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy