Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na situáciu petržalských škôlok reaguje aj komora učiteľov. Volajú po zásahu štátu
Zdielať na

Na situáciu petržalských škôlok reaguje aj komora učiteľov. Volajú po zásahu štátu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenská komora učiteľov vyjadruje znepokojenie nad situáciou v mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktorá vznikla počas prijímacieho konania detí do materských škôl. Dôvodom sú spory starostu Jána Hrčku s riaditeľkami. Tie sa rozhodli k 1. júnu abdikovať. Nové výberové konanie sa skončí až v polovici júna a za škôlky teraz nemá kto niesť zodpovednosť. Tisícky rodičov sa preto pýtajú, kam v pondelok umiestnia svoje deti?

"Toto nie je jediný nám známy prípad, kedy nastal určitý tlak na prijímanie detí podľa trvalého pobytu. Naša školská legislatíva sa už ale dávno s „povinnou rajonizáciou“ rozišla. Za touto krízovou situáciou vidíme dlhodobé ignorovanie nedostatku miest v materských školách vládami na Slovensku," uvádza vo svojom stanovisku Slovenská komora učiteľov. Podľa nich pre približne 13 percent detí stále chýbajú miesta v materských školách a tento problém sa stane vypuklejším po plánovanom zavedení povinnej predškolskej dochádzky.

"Každé dieťa má právo navštevovať materskú školu. Toto právo je však každoročne upierané mnohým deťom v dôsledku nedostatočných kapacít materských škôl, nenaplnených počtov potrebného odborného personálu a nezabezpečených podmienok potrebných pre deti so zdravotným znevýhodnením. SKU dlhodobo poukazuje na zanedbávanie povinnosti zabezpečiť chýbajúce kapacity a podmienky zo strany štátu či miest a obcí," píše SKU a dodáva, že dlhodobo upozorňuje aj na nekompetentné zásahy zriaďovateľov do prevádzky, personálneho obsadenia, riadenia materských škôl, nevyhlásené výberové konania a opakované poverenia riadením škôl, a tiež problematické financovanie.

V Petržalke abdikovalo 21 riaditeliek z 24

Starosta Petržalky Ján Hrčka chcel situáciu s nedostatkom miest riešiť tým, že riaditeľkám odporúčal prijímať len petržalské deti. Spory sa začali stupňovať a vyvrcholili abdikáciou. Ak starosta Petržalky do piatku nevyrieši spor s drvivou väčšinou riaditeliek materských škôl, tie ostanú v pondelok zatvorené a doma zostane 2 700 malých rukojemníkov. 

"Práve starosta Petržalky sa o poverovaní riaditeľov pre médiá vyslovil nasledovne: „Aj v minulosti boli niektoré poverené na niekoľko mesiacov alebo rokov.“ V tejto súvislosti chceme upozorniť na naše podanie a rozhodnutie krajskej prokuratúry, ktoré takéto konanie zriaďovateľa školy, mesta Humenné, označilo za nezákonné," uvádza v stanovisku Slovenská komora učiteľov. 

"Sú rokovania s pani riaditeľkami. Informácie mám také, že sú na dobrej ceste," uviedol Hrčka. Pravidlá, ako sa majú prijímať deti do materských škôl, sú pritom jasné. Podľa zákona sa musia prednostne prijímať deti nad päť rokov alebo tie s odloženou školskou dochádzkou. Riaditeľ školy môže napríklad uprednostniť dieťa, ak už má v škôlke súrodenca, no nesmie prijatie podmieňovať trvalým pobytom. Mestská časť zas nemôže kázať riaditeľom koho majú alebo nemajú prijať, no má právo určiť poplatok za škôlku. Riaditeľky stále veria, že sa veci podarí napraviť. "Ak budeme mať naozaj záruky zo strany zriaďovateľa, že to, čo nás vlastne priviedlo k týmto rozhodnutiam už sa nebude môcť zopakovať," povedala riaditeľka Materskej školy Turnianska Jana Stojkovičová. 

"Stalo sa niečo, čo nebolo mojim cieľom a bolo to naozaj zbytočné," reagoval Hrčka. 

Slovenská komora učiteľov volá po zásahu štátu

Konflikt, ktorý vyústil do odstúpenia 21 riaditeliek materských škôl v mestskej časti Bratislava- Petržalka, nebude podľa komory posledný, ak vláda a parlament nevyriešia jeho príčinu. "Voláme po nevyhnutnom navyšovaní počtu miest v materských školách, aby mal každý rodič rovnaké právo umiestniť svoje dieťa tam, kde to potrebuje. Na zlyhávanie štátu doplácajú nielen zriaďovatelia a riaditelia materských škôl, ale hlavne rodičia a deti," uzatvára komora.

Riaditeľky v petržalských škôlkach podali hromadné odstúpenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy