Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desiatky nemocníc odmietli podpísať zmluvy so VšZP. Ak sa nedohodnú, doplatí na to viac ako milión pacientov
Zdielať na

Desiatky nemocníc odmietli podpísať zmluvy so VšZP. Ak sa nedohodnú, doplatí na to viac ako milión pacientov

BRATISLAVA / Až 75 nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) po stredajšom rokovaní zhodne odmietlo podpísať zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Problémom je dofinancovanie sociálneho balíčka a rekreačných poukazov. Ak nepríde k dohode a podpisu zmlúv do 30. júna, dôsledky výrazne pocítia aj pacienti.

Všeobecná zdravotná poisťovňa ako aj Asociácia nemocníc Slovenska sa zhodli iba v jednom - konanie toho druhého nazvali zavádzaním. Prečo sa dopracovali až takto ďaleko zdôvodňovali teraz obe zainteresované strany, no každá separátne. "Z pohľadu celého vedenia vnímame konflikt s ANS ako konflikt, ktorý je založený na nedorozumení," povedala Ľubica Hlinková, generálna riaditeľka VšZP. 

"Pred týždňom nám bolo oznámené, že rokovanie s ANS Všeobecná zdravotná poisťovňa ukončila a rokovania budú už len individuálne s nemocnicami," poznamenal Marián Petko, riaditeľ Asociácie nemocníc Slovenska. "Rokovaniami, ktoré prešli asi so štyrmi nemocnicami sme odkryli naše čísla. Zásadným spôsobom nám nerozporovali, majú priestor na to, aby si to doma zvážili. Následne po rokovaniach posielame dodatky a budeme čakať na spätnú reakciu," pokračovala Hlinková.

"Nemocnice dnes deklarovali, že ak bude zmluva ponúknutá taká, aká bola prezentovaná, takúto zmluvu so VšZP  nepodpíšu," vyhlásil riaditeľ Asociácie nemocníc Slovenska.

Problémom je dofinancovanie sociálneho balíčka a rekreačných poukazov. A obe strany sa nezhodli ani na výške sumy, ktorú vrámci dofinancovania rezortu môže získať práve poisťovňa. "Skutočne k nám príde 30 miliónov eur, to je z tretieho balíčka. To znamená z navýšenia sadzby za poistencov štátu," vysvetlila generálna riaditeľka. 

"Keď sme sa opýtali pani ministerky o aké financie bude navýšený rezort, odpoveď  bola 90 miliónov eur. Keď si zoberieme, že VšZP má 60 percent trhu, to znamená, že tak či tak nám vychádza, že Všeobecná zdravotná poisťovňa má dostať 54 miliónov euro" podotkol Petko. Jednoducho povedané, medzi poisťovňou a asociáciou nemocníc vypukla vojna. Rokovania medzi Asociáciou nemocníc Slovenska so Všeobecnou zdravotnou nemocnicou skončili 21. mája, ďalej už nepokračovali, a tak sa toho ujalo ministerstvo zdravotníctva, ktoré si v stredu popoludní obe strany pozvalo. 

A podľa informácií televízie JOJ toto stretnutie bolo poriadne búrlivé a opäť skončilo bez dohody. "Vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne ministerku dnes na stretnutí takisto ubezpečilo, že bude robiť všetko preto, aby bol sociálny zmier. Ministerka zdravotníctva si pozorne vypočula obe strany, situáciu bude sledovať a zároveň bude apelovať, aby do rokovania nevzťahovali pacienta, ako rukojemníka," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Ak by totiž k podpisu zmluvy medzi spomínanými dvomi stranami nedošlo, od 1. júla by v 75 nemocniciach združených v asociácii približne 1,8 miliónu poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne mohli zo zákona poskytnúť iba akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Lekári pred počas marca nenastúpili v nitrianskej poliklinike do služby. Čo bolo dôvodom? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy