Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia analyzuje rekonštrukciu vraždy v Kuciakovom dome: Tvrdenia Marčeka priniesli do prípadu rozpory
Zdielať na

Polícia analyzuje rekonštrukciu vraždy v Kuciakovom dome: Tvrdenia Marčeka priniesli do prípadu rozpory

VEĽKÁ MAČA / Polícia už analyzuje rekonštrukciu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, archeologičky Martiny Kušnírovej. Pätnásť mesiacov od vraždy sa do domu Jána Kuciaka vrátili policajti a priviedli muža, ktorý sa priznáva že snúbencov zastrelil. Ide o jedného z pätice obvinených - Miroslava Marčeka. Ten spolupracuje, jeho tvrdenia o priebehu vraždy prinášajú do prípadu závažné rozpory.

V utorok v podvečer polícia obsadila príjazdové cesty k domu Jána Kuciaka. Špeciálna policajná zásahová jednotka obkolesila Miroslava Marčeka. Pôvodne ho policajné vyšetrovanie označilo za šoféra, ktorý tvoril vražedné komando. Potom, ako nedávno Marček začal spolupracovať s políciou, verzia priebehu vraždy sa zmenila. Marček tvrdí, že on vošiel na pozemok novinára, počkal naň v prístavbe domu, keď sa snúbenci vrátili domov, vošiel dnu cez hlavný vchod a oboch zastrelil.

Rekonštrukcia vraždy bola o tom, ako sa strelec pohyboval vo dvore, v dome, koho a kde zastrelil. Podľa zistení TV JOJ nesedia v jeho tvrdeniach už prvotné zistenia antropologických posudkov, počet striel a miesta, ktoré po výstrele zasiahli poškodeného novinára. Nesedí ani spôsob, akými Marček tvrdí, že samotnú streľbu vykonal. Obhajcovia aj právnici poškodených sú po rekonštrukcii zdržanliví a obsah zistení komentujú skôr všeobecne. Výsledky rekonštrukcie musia posúdiť opäť znalci z odboru chémia, antropolície, balistiky a súdneho lekárstva.

Prípad rekonštrukcie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sledujeme v reportáži ONLINE:

K rekonštrukcii vraždy sa na kameru vyjadril aj policajný prezident Milan Lučanský. Podľa jeho slov idú vyšetrovatelia pod dozorom prokuratúry štandardným postupom. Vyvracajú niektoré veci vo vzťahu k výpovediam, a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa podľa jeho slov robí rekonštrukcia. "Budú tam ďalšie znalecké dokazovania," poznamenal. Informáciu, že Miroslav Marček mal strieľať v predsieni, bližšie nekomentoval. Lučanský uviedol, že sa spolieha na dozorovú prokuratúru a hlavne vyšetrovateľov, ktorí sa celou vecou zaoberajú. 

V lete by podľa predchádzajúcich vyjadrení prokuratúry mali padnúť obžaloby. Lučanský na otázku, či v lete teda obžaloby aj padnú odpovedal takto: "S obžalobami nemám nič spoločné, takže obžaloby sú na strane prokuratúry." K nezrovnalostiam v prípade po výpovedi Marčeka sa policajný šéf vyjadril, že všetky úkony sa konajú na odstránenie rozporov vo vyšetrovaní. "Rekonštrukcia sa robí na to, aby sa odstránili. Teraz budú ďalšie výsledky, ktoré budú súčasťou znaleckého dokazovania. Verím, že tí ľudia vedia čo robia, ako to robia," poznamenal. 

Ako je policajný šéf spokojný so zabezpečením rekonštrukcie, ktorá prebehla vo Veľkej Mači, a či v minulosti policajti, ktorí boli na mieste činu mohli nejak vyšetrovanie zmariť, sa dozviete v rozhovore TU:

Pozrite si zábery, ako sa Marček v obkľúčení polície pohyboval počas rekonštrukcie po pozemku, kde býval Ján Kuciak so snúbenicou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy