Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
E-kasu by už o mesiac mal mať každý podnikateľ. Dokonca aj bača na salaši
Zdielať na

E-kasu by už o mesiac mal mať každý podnikateľ. Dokonca aj bača na salaši

BRATISLAVA / Už o mesiac musí mať každý podnikateľ svoju elektronickú pokladnicu online pripojenú na takzvanú e-kasu, čiže na systém Finančnej správy. Úrad si od tohto kroku sľubuje elimináciu výpadku daní z pridanej hodnoty takmer pol miliardy eur v sektore hotelov, kaviarní, reštaurácií a služieb. No nie každý je s tým spokojný a opozícia to považuje za ďalšie kladenie polien pod nohy drobným podnikateľom. Žiada vládu, aby spustenie prevádzky e-kasy posunuli aspoň o pol roka.

TV JOJ sa bola pýtať aj na salaši v Lendaku. Bača tam má ale úplne iné starosti ako je e-kasa. Trápi ho dojivosť a zlé počasie. "Ja vôbec by som si to nevedel predstaviť, ja s internetom narábať neviem, a už vôbec nie v tomto mojom veku," uviedol Ján Nebus, bača na salaši v Lendaku. Na lendackom salaši predávajú oštiepky, syr i žinčicu. Všetko v malom množstve. Boja sa, aby im povinnosti s on-line pripojením neskomplikovali už aj tak dosť ťažkú finančnú situáciu. "No, dosť biedne teraz nám je s tými salašmi, ledva-ledva to znášame a ešte keď toto sa má diať, tak ja neviem," povedal bača. 

​Na zmeny sú nachystaní aj obchodníci v maličkých potravinách na Zamagurí, ale vôbec ich to neteší. "My máme zaplatiť všetko tí drobní, štát nám nijako nepomáha a ešte nás aj ničí," poznamenal Eduart Pier, majiteľ potravín v Haligovciach. 

Finančná správa je ale neoblomná. "My evidujeme v systéme Horeka, čo sú hotely, reštaurácie, kaviarne, maloobchod a služby daňovú medzeru v oblasti dane z pridanej hodnoty viac ako 490 miliónov," informovala Lenka Wittenbergerová, prezidentka finančnej správy. Na Slovensku je zhruba 240-tisíc elektronických pokladníc, z nich vyše stotisíc stále nie je zaregistrovaných v novom systéme e-kasa. Finančná správa preto vyzýva, na navštívenie stránky a zaregistrovanie sa čo najskôr. "Opätovne vyzývame, aby sa každý podnikateľ, ktorý má povinnosť používať registračnú pokladnicu registroval do tohto nového systému," povedala Lenka Wittenbergerová.

Strana Sloboda a Solidarita ale termín povinnej e-kasy považuje za šibeničný a vládu požiadala o odklad zákona o pol roka. Podľa nej nie je ani fyzicky možné vykonať úpravy pokladníc u toľkých ľudí. "Tým blížiacim sa termínom eskaluje napätie a eskaluje tento problém a nervozita, jednoducho, že to nie je možné splniť. Navyše tento upgrade nie je zrovna lacný a bude stáť približne 200 až 300 eur," objasnila Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za SaS. 

"Budeme inač pristupovať k ľuďom, ktorí to nestihli preto, že sa zaregistrovali a ich dodávateľ nemal k dispozícii kasu, a inač by sme chceli pristupovať k tým, ktorí o tú kasu ani nepožiadali," informoval Ladislav Hanniker, riaditeľ sekcie boja proti podvodom FS. Finančná správa zároveň spomenula, že ľudia, ako baša Nebus, ktorý sa na e-kasu nemá ako pripojiť, môže požiadať o výnimku zo systému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy