Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V štvorlôžkovej izbe bolo sedem ľudí. Pre mimoriadny stav v lučeneckej nemocnici pridali aj piatu posteľ
Zdielať na

V štvorlôžkovej izbe bolo sedem ľudí. Pre mimoriadny stav v lučeneckej nemocnici pridali aj piatu posteľ

LUČENEC / Anonym nás upozornil na podmienky na krčnom oddelení v Lučenci, ktoré sa mu nepáčili. Na izbe s pôvodne štyrmi posteľami pribudla piata a okrem pacientov tam boli aj dve matky malých pacientov. Dokopy sa tam tlačili sedem ľudí. Vedenie nemocnice televízii JOJ potvrdilo, že na izbu posteľ pridali, no išlo podľa nich o mimoriadnu situáciu. Do nemocnice okrem pacinetov po operácii náhle previezli akútne prípady a pacientov nechceli nechať na chodbe. Situáciu ale vyriešili v priebehu 12 hodín.

"Toto je štvorposteľová izba, dotlačili tam piatu posteľ a na dvoch z nich spali matky s deťmi, dokopy tam bolo sedem ľudí," toto napísal televízii JOJ anonym o situácii na lučeneckom krčnom oddelení.

​O tom, že izba bola skutočne počas jednej noci preplnená, vedenie nemocnice vie. "Bola to mimoriadna situácia, ktorá sa stala jedenkrát," uviedol riaditeľ nemocnice v Lučenci Július Hőffer. 

Na oddelení s dvadsiatimi lôžkami ležali pacienti po plánovaných zákrokoch, no počas noci previezli do nemocnice viacero akútnych stavov, ktoré museli lekári riešiť. "Preveril som to, nebolo to štandardné, ale nechceli sme ich nechať na chodbe, príde viac pacientov akútnych, ako je možné poskytnúť komfort," dodal riaditeľ lučeneckej nemocnice. 

"Vyskytlo sa to ojedinele, to piate lôžko bol akútny stav, ktorý bolo treba riešiť," tvrdí námestníčka nemocnice Marta Kiapešová. Situáciu sa podľa vedenia podarilo vyriešiť hneď ráno, pacientov po plánovaných operáciách mohli pustiť domov. "Tí, čo boli plánovaní museli strpieť, že ich bolo do rána viac, ráno sa to hneď vyriešilo," hovorí riaditeľ nemocnice. 

"Bola to ojedinelá situácia, ktorá nastala v tom momente," dodáva námestníčka. 

Anonym upozorňoval na to, že matky sa tlačili na jednej posteli s deťmi alebo, že pre matky nebola zabezpečená strava. Lučenecká nemocnice je súkromné zariadenie, ktoré poskytuje tieto služby za príplatok, má oficiálne schválený cenník. "Pobyt je 3,30 eur alebo lôžko za 10 a strava za 5 eur," vysvetľuje riaditeľ nemocnice Július Hőffer.

Oddelenie prešlo rekonštrukciou pred dvomi rokmi, počet lôžok navýšili, no v celom banskobystrickom kraji je krčné oddelenie okrem Lučenca už iba v banskobystrickej nemocnici. "Máme bežnú operatívu, ale riešime akútne stavy z iných okresov," hovorí námestníčka nemocnice. "Máme spádovú oblasť od Rožňavy po Levice, túto oblasť pokrývame ako jediní na juhu Slovenska," dodal riaditeľ nemocnice. 

V nitrianskej nemocnici prednedávnom zoperovali pacientovi zlé koleno. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy