Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinili Františka Poláka, bývalého advokáta Mikuláša Černáka. Hrozí mu päť rokov
Zdielať na

Obvinili Františka Poláka, bývalého advokáta Mikuláša Černáka. Hrozí mu päť rokov

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ obvinil bývalého advokáta Mikuláša Černáka, Františka Poláka. Stalo sa tak deň po razii zameranej proti extrémizmu. Následne bol podaný aj návrh na jeho väzobné stíhanie.

​"Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky NAKA obvinil jednu osobu z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd v súbehu so zločinom rozširovania extrémistických materiálov a prechovávanie extrémistických materiálov. Vyšetrovateľ spracoval podnet na väzobné stíhanie, ktorý podal dozorovému prokurátorovi. Ostatné zadržané osoby boli prepustené na slobodu," informovala TV JOJ policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Po razii zameranej proti extrémizmu zadržali sedem osôb, pričom v piatok pustili šesť z nich. Bývalého advokáta Františka Poláka obvinili a vyšetrovateľ podal návrh na väzobné stíhanie. Teraz mu hrozí minimálne päť rokov za mrežami. "Päťročná trestná sadzba je v zásade tá minimálna," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

František Polák pravdepodobne sám urobil svoju fotku v nacistickej uniforme a šíril ju prostredníctvom správ na internete. Rozposielanie fotografií s charakterom extrémistických prejavov už môže byť považované za trestný čin. "Akonáhle je niečo šírené už cez internet, sociálne siete, už je to šírené verejne a trestný zákon hovorí o tom, kto verejne prejavuje sympatie aj prostredníctvom toho, že propaguje určité odznaky, heslá, rovnošaty, tak sa dopúšťa trestného činu," uviedla expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy