Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pacienti s epilepsiou sú nahnevaní. Z trhu stiahli liek, ktorý roky užívali
Zdielať na

Pacienti s epilepsiou sú nahnevaní. Z trhu stiahli liek, ktorý roky užívali

BRATISLAVA / Epileptickí pacienti užívajúci liek Rivotril sú nahnevaní. Po dvadsať, tridsať až štyridsať rokoch pravidelného denného užívania im bolo oznámené, že Rivotril na Slovensku viac nie je. Výrobca požiadal o zrušenie registrácie a iný liek s rovnakou účinnou látkou na trhu chýba. Pacienti, ktorí roky epileptické záchvaty nemali, ich teraz majú denne. Lekári vzniknutý stav považujú za veľmi problematický.

"Ja mám 23-ročného syna. Od narodenia berie Rivotril. Má detskú mozgovú obrnu, epilepsiu. V lekárni mi povedali, že je výpadok, že Rivotril už nebude," hovorí Marián, otec. 

"Rivotril má účinok antiepileptický a používali ho aj psychiatri na ukľudnenie. Bol dobrý lebo mal kombinovaný účinok," opísal neurológ Anton Roth. Keďže Rivotril Marián už pre svojho syna nenašiel v žiadnej lekárni, lekár mu predpísal iný liek.

"Predpísal mu diazepan, ale tomu nepomáhalo. Celý sa triasol, dostával záchvaty. Tak vás prosím, chcem vedieť, prečo je ten výpadok," pýta sa Marián. "Nejde o dočasný výpadok ale trvalé zrušenie registrácie lieku na základe držiteľa registrácie. Liek Rivotril už nebude dostupný na slovenskom trhu," vysvetlila hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemiková. Výrobca lieku požiadal ŠÚKL o zrušenie registrácie z dôvodu, že u pacientov spôsobujú závislosť.

"Liek Rivotril bol na Slovensku registrovaný od roku 1973, jeho účinná látka je clonazepan. V súčasnosti je na Slovensku registrovaných oveľa viac iných bezpečnejších a modernejších liekov, od ktorých nevzniká fyzická a psychická závislosť ako to je u Rivotrilu," vysvetlila Jurkemiková.

Na trhu sú síce iné lieky ale nie s tou istou účinnou látkou. Prechod na iný liek môže pacientovi spôsobiť zdravotné komplikácie. Tak ako v prípade syna Mariána a iných epileptických pacientov, ktorí sa dožadujú návratu Rivotrilu. "Obracajú sa na nás pacienti pretože chcú ten liek a iné im nesadli. Ale lekári mali dosť času, aby sa nato pripravili,"  povedala hovorkyňa ŠÚKL.

"Pacientom odporúčame poradiť sa s ošetrujúcim lekárom," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Pacienti, keď ich prestavujete na antiepileptické liečby, tak to vyžaduje aj hospitalizáciu. Oni sa prechodne môžu tak zhoršiť, môžu sa nakopiť tie záchvaty, je to problematické," vysvetlil Roth.

"Spoločnosť Roche postupne po jednotlivých krajinách deregistruje liek Rivotril na globálnej úrovni," uviedol komunikačný tím spoločnosti Roche Slovensko. Epileptickí pacienti tak žiaľ na výber nemajú. Je na lekárovi, ktorý liek im predpíše a spolu budú hľadať dovtedy, kým pacient nezareaguje rovnako dobre ako pri lieku, ktorý bral desaťročia.

Pred nedávnom sme sa venovali chýbajúcim očným kvapkám:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy