Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protest Stojíme pri kultúre vyzval ministerku Laššákovú na odchod
Zdielať na

Protest Stojíme pri kultúre vyzval ministerku Laššákovú na odchod

BRATISLAVA / Odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej je cieľom protestného zhromaždenia platformy Stojíme pri kultúre v Bratislave. Vyjadriť tak chcú zároveň aj nesúhlas s nekompetentným vedením ministerstva kultúry.

K protestu, ktorý sa začal o 17:00 na Námestí SNP, sa pridali aj ďalšie kultúrne iniciatívy a jednotlivci, medzi nimi aj 22 kultúrnych centier na Slovensku združených v sieti Anténa. "Zhromaždenie je reakciou na kroky Ľubice Laššákovej, ktoré dlhodobo preukazujú jej nedostatočnú odbornú spôsobilosť," uvádzajú v tlačovej správe organizátori protestu z platformy Stojíme pri kultúre.

​Ministerstvo kultúry (MK) SR v reakcii na avizovaný protest uviedlo, že "rešpektuje právo ľudí vyjadriť svoj názor, uprednostňuje však konštruktívne riešenia problémov za rokovacím stolom".

Škrty v dotáciách 

Nielen kultúrnu obec pobúrili medializované informácie o škrtoch ministerstva kultúry v prostriedkoch na prioritné projekty jeho príspevkových organizácií, medzi nimi aj kľúčových slovenských múzejných a galerijných inštitúcií – Slovenského národného múzea (SNM) a Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorej súčasťou je aj Kunsthalle Bratislava (KHB). V prípade KHB podľa organizátorov protestu "likvidačným znížením rozpočtu dochádza k popretiu verejne deklarovaného prísľubu ministerky o jej osamostatnení a finančnej nezávislosti".

Protestujúcim prekáža tiež, že v rámci dotačného programu MK SR venovaného kultúre znevýhodnených skupín ministerka Laššáková "neschválila dotácie dlhoročne fungujúcim a etablovaným organizáciám, pričom organizáciám LGBTI neschválila žiaden z komisiou odporúčaných projektov bez akejkoľvek argumentácie a vysvetlenia". Následná úprava podmienok tohto programu sa podľa platformy Stojíme pri kultúre uskutočnila bez konzultácie s odbornou obcou.

​Minulý týždeň vznikla petícia na odvolanie Ľubice Laššákovej. "Petícia za odvolanie ministerky kultúry Laššákovej pre zasahovanie do odborných procesov a nekompetentnosť" získala do dnešného dňa vyše 7 000 podpisov.

Reakcia ministerstva

Rezort kultúry opakovane popiera medializované vyjadrenia o škrtoch v svojich príspevkových organizáciách. "Slovenská národná galéria, ktorej súčasťou je aj Kunsthalle Bratislava, má tento rok o vyše 200-tisíc eur vyšší rozpočet ako vlani. Jednoznačne preto odmietam tvrdenia, že by rezort kultúry akýmkoľvek spôsobom ohrozoval činnosť Slovenskej národnej galérie,“ reagovala v utorok ministerka kultúry.

V utorkovom tlačovom vyhlásení MK SR ďalej konštatovalo, že dofinancovanie prioritných projektov je možné v niekoľkých etapách počas celého roka. O osamostatnení KHB od SNG ministerstvo rokuje. Návrh fungovania samostatnej KHB a jej rozpočtu predložili v utorok vedeniu MK SR generálna riaditeľka národnej galérie Alexandra Kusá a poverená riaditeľka kunsthalle Nina Vrbanová. Požiadavku na ročný rozpočet KHB vo výške 710-tisíc eur je však podľa ministerky kultúry nad rámec aktuálnych finančných možností ministerstva. "Samostatné fungovanie, činnosť a rozpočet sú momentálne vo fáze prípravy a budú predmetom ďalších rokovaní,“ dodala Ľubica Laššáková.

Ministerstvo taktiež pozvalo na rokovanie zástupcov niektorých organizácií, ktoré sa neúspešne uchádzali o dotáciu v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín. Pripomenulo, že od 2. mája je otvorené druhé kolo výzvy tohto dotačného programu, kde sa môžu o podporu opätovne uchádzať aj neúspešní kandidáti z prvého kola. "Ministerka kultúry v druhom kole osobne dohliadne na to, aby sa žiadna znevýhodnená skupina obyvateľov, ktorá sa uchádza o nenárokovateľnú štátnu dotáciu, nemohla cítiť diskriminovaná,“ avizovala hovorkyňa MK SR Barbora Palovičová.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy