Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bratislave sa konal súd v daňovej kauze Andruskóa, ktorý je obvinený aj v prípade Kuciak
Zdielať na

V Bratislave sa konal súd v daňovej kauze Andruskóa, ktorý je obvinený aj v prípade Kuciak

BRATISLAVA / Súd v stredu pojednával v prípade Zoltána Andruskóa, ktorý je jedným z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Andruskó čelí spolu s ďalším mužom obžalobe pre krátenie dane a poistného. Na dnešné pojednávanie sa mali dostaviť deviati svedkovia, väčšina ale neprišla.

Zoltán Andrúskó sa na pojednávanie na Okresnom súde v bratislavskej Petržalke opäť nedostavil a súd konal v jeho neprítomnosti. Andruśko spolu s Jánom M. sú obžalovaní z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu. Fiktívne faktúry mal podľa obžaloby Jánovi M. vystaviť práve Zoltán Andruškó ako konateľ inej spoločnosti.

"Obžalovaný Ján M. ako konateľ spoločnosti podal dňa 25.mája 2012 daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty, v ktorom uviedol daňovú povinnosť vo výške 442 351,80 eur, pričom si uplatnil neoprávnené odpočítanie dane z pridanej hodnoty na podklade ôsmich fiktívnych dodávateľských faktúr," informoval hovorca krajskej prokuratúry Matej Izakovič. 

Na pojednávanie bolo predvolaných 9 svedkov. Dopoludnia senát vypočul iba jedného, na poludnie ďalších dvoch. Ostatní nemali doručené predvolania a ďalší sa ospravedlnili. Sudkyňa na začiatku pojednávania vylúčila verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje iný dôležitý záujem obžalovaných. Verejný bude až rozsudok.

​Spoluobvinený Ján, tak ako aj na minulých pojednávaniach, prišiel do miestnosti na poslednú chvíľu. Tvár si maskoval pirátskou kuklou a šiltovkou. S médiami nekomunikoval. Rovnako sa nevyjadrovala ani obhajkyňa Andruškóa.

Ďalšie pojednávanie je naplánované na 2 septembra, kde má byť predvolaných ďalších 7 svedkov. V prípade preukázania viny hrozí obžalovaným 7 - 12 rokov za mrežami.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy