Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dunaj na slovenskom území výrazne stúpol
Zdielať na

Dunaj na slovenskom území výrazne stúpol

BRATISLAVA / Na slovenskom úseku Dunaja v stredu hydrometeorológovia zaznamenali výrazný vzostup. Vodný stav v Devíne v stredu ráno o 6:00 bol 495 centimetrov, čo predstavuje zvýšenie od utorkového rána o 174 centimetrov. V Bratislave mal hodnotu 593 centimetrov, od utorka stúpla hladina o 152 centimetrov.

"Vzhľadom na predpovede zrážok, keď má dnes v Dolnom Rakúsku a v Alpách napršať miestami 15 až 30 mm, ojedinele až do 40 mm a vo štvrtok do troch milimetrov, predpokladáme v hornej časti slovenského úseku Dunaja v Devíne 510 cm a mierny vzostup po polnoci. Vo štvrtok v popoludňajších hodinách dosiahne hladina 550 cm. V sobotu už očakávame mierny pokles," uviedla Valéria Wendlová z SHMÚ. Vysoká hladina Dunaja sa prejaví aj pri spätnom vzdutí rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Slovenský hydrometeorologický ústav informuje, že dážď, prehánky a ojedinele aj búrky sa vyskytli na celom území s úhrnmi do 10 mm, ojedinele aj viac. V severných okresoch väčšinou od 10 do 20 mm, na návetriach hôr aj viac, s maximálnym úhrnom 35 mm v Oravskom Veselom. "V súčasnosti v povodí Kysuce a Oravy, na hornej Topli, hornej Ondave, hornom Laborci, Ladomírke a Uhu vodné hladiny stúpajú, na ostatných tokoch východného Slovenska prevláda ustálenosť vodných hladín," dodala Wendlová.

Vzhľadom na predpovedané vysoké úhrny zrážok 60 až 100 mm na stredu a vo štvrtok a v horských oblastiach Tatier aj na vodné zásoby v snehovej pokrývke očakáva SHMÚ na miestach s výdatnými zrážkami vzostup až výrazný vzostup predovšetkým v povodí horného Váhu, Myjavy a Žitavy. V severnej a východnej časti povodia Váhu SHMÚ varuje pred 2. stupňom povodňovej aktivity.

Najvyššie úhrny zrážok sa očakávajú v prihraničnej oblasti s Poľskou republikou. Pre najviac ohrozené okresy severného Slovenska v povodí Oravy, Kysuce a Liptova ako aj západného Slovenska v povodí Myjavy a Nitry platia hydrologické výstrahy 2. stupňa na povodeň z trvalého dažďa. V okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo a Tvrdošín vydali výstrahu 3. stupňa od dnes od 15:00 do piatka 24. mája do 09:00. Viac informácií nájdete na stránke Najlepšie počasie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy