Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európska komisia rieši problém s posielaním pokút cudzincom, ktorí nemajú elektronickú diaľničnú známku
Zdielať na

Európska komisia rieši problém s posielaním pokút cudzincom, ktorí nemajú elektronickú diaľničnú známku

BRATISLAVA / Európa už niekoľko rokov rieši problém s posielaním pokút cudzincom, ktorí nemajú elektronickú diaľničnú známku. Problémom sa už zaoberala aj Európska komisia, ktorá rozhodla o spoločnom postupe celej únie. Štátom dala 30 mesiacov na úpravu príslušnej legislatívy. Krajiny Vyšehradskej štvorky chcú pri tom postupovať spoločne. A nielen to, zhodli sa aj na výstavbe rýchlovlaku.

Šéfovia dopravných rezortov V4 sa stretli v Bratislave, aby dali hlavy dokopy a vyriešili celoeurópsky problém s pokutovaním cudzích štátnych príslušníkov za chýbajúce diaľničné známky. Slovákov v cudzine a, naopak, cudzincov u nás vieme pokutovať len vtedy, ak spáchajú dopravný priestupok. "Za rýchlosť, za svetlá, za nepoužívanie helmy, za telefonovanie vám môžu poslať šek z Rakúska, ale nie je v tom výber poplatkov za diaľničné známku," povedal Apád Érsek, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. 

Na základe rozhodnutia komisie majú teraz jednotlivé štáty 30 mesiacov, aby pozmenili legislatívu tak, aby si medzi sebou mohli vymieňať informácie o neplatiacich vodičoch. "Preto sa stretávame, a preto na to v Bruseli tlačíme, aby to bolo čo najskôr, aby legalizovali túto výmenu dát," dodal Érsek. Krajinu V4 chcú spolupracovať aj s Rakúskom, avšak minister dopravy od našich západných susedov vzhľadom na aktuálnu vládnu krízu neprišiel. Ministri Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska zároveň podpísali deklaráciu o výstavbe rýchlotrate na trase Budapešť, Bratislava, Brno, Varšava. Termín aj cena prípadnej výstavby novej trate s rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu sú ale vo hviezdach.

Ministri V4 rokovali s Tureckom. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy