Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Povinnú materskú školu pre päťročné deti posunuli poslanci do druhého čítania
Zdielať na

Povinnú materskú školu pre päťročné deti posunuli poslanci do druhého čítania

Archívne video

BRATISLAVA / Parlament posunul do druhého čítania návrh poslancov vládnej koalície, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti

"Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov. Povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok," píšu predkladatelia Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd) v dôvodovej správe. Účinnosť návrhu novely zákona navrhujú na 1. septembra 2020.

Pokuta vyše 300 eur 

Ako sa ďalej píše v návrhu novely školského zákona, obec môže uložiť pokutu do 331,50 eura zákonnému zástupcovi dieťaťa, ktorý ohrozil jeho výchovu a vzdelávanie alebo zanedbal starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Rodič alebo zákonný zástupca môže dostať pokutu v troch prípadoch - ak zákonný zástupca neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku, ak dieťa, ktoré plní povinnú školskú dochádzku v materskej škole, neospravedlnene vynechá viac ako tri dni v mesiaci alebo ak dieťa, ktoré plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole alebo v strednej škole, neospravedlnene vynechá viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku.

Predĺžená legisvakačná lehota 

V Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania sa odporúča zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania v materských školách od roku 2020. "Opatrenie sa tak plní v súlade s národným programom. Týmto opatrením budeme ešte v predstihu plnenia. Keďže sa predkladá v podobe poslaneckého návrhu, predlžuje sa legisvakačná lehota, ktorá umožní Združeniu miest a obcí Slovenska zabezpečiť potrebné priestorové kapacity pre zriaďovateľov materských škôl," uviedol odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva a dodal, že zavedením povinného predprimárneho vzdelávania očakávajú zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. "Analýzy pri testovaniach dokazujú, že žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia dosahujú dlhodobo podpriemerné výsledky. Okrem toho povinné predprimárne vzdelávanie prinesie lepšie výsledky našich žiakov aj v medzinárodných testovaniach PISA a PIACC," dodalo ministerstvo.

Nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová navrhovala, aby sa v rokovaní o tomto návrhu nepokračovalo. Jej návrh parlament nepodporil. Poslanec NR SR Miroslav Sopko (OĽaNO) navrhol, aby sa návrh zákona vrátil na prepracovanie navrhovateľom. Ani on so svojím návrhom nepochodil.

„Problém predškolskej dochádzky sa týka najmä marginalizovaných rómskych komunít, ale i veľkých miest. Deti nemajú prístup k škôlkam a potom majú na ZŠ napríklad problém so slovenčinou, návykmi, môžu prepadnúť," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz. Dodal, že v iných krajinách sa povinná škôlka osvedčila.

V škôlkach mali nedostatočný počet miest. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy