Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jahodám upršané počasie zjavne neprekáža, o týždeň sa začne samozber
Zdielať na

Jahodám upršané počasie zjavne neprekáža, o týždeň sa začne samozber

DVORY NAD ŽITAVOU / Momentálne im počasie nepraje - každý deň prší, je chladno. A predsa sa červenajú. Asi za to májové počasia, ktoré skôr pripomína november.

Stopercentná oblačnosť, 90-percentná vlhkosť, 10 stupňov Celzia, napriek tomu v Dvoroch nad Žitavou zbierajú červené jahody. "Či už naslamujeme, či už trháme burinu, ono sa to musí urobiť, a počasie je jediná vec, ktorú si vybrať nevieme," povedal ovocinár Milan Broškovič. 

Klobúk proti slnku nahradili gumáky. K ideálnemu zberu voňavých jahôd pri 20 stupňoch Celzia, to malo ďaleko.

"Ale aj pri 10 stupňoch sa to dá a je to dokonca lepšie, lebo keď sa jahoda odtrhne, dlhšie vydrží, nie je to žiadna špeciálna odroda, celkom zaujímavé, lebo je chladno už týždeň, a tým jahodám sa celkom darí," vysvetľuje Broškovič. 

Za posledných 10 dní si tu dokonca užili aj tri silné mrazivé noci. Napriek tomu veria, že 75 percent úrody sa im podarilo zachrániť. "Takže to sme tu behali, pálili sviečky, vrtuľníkom lietali, protimrazovú závlahu púšťali," vymenováva Broškovič.  Proti vlhkosti, ktorá môže vyvolať pleseň, bojujú slameným lôžkom, aby jahody ochránili od blata.

Zostáva veriť, že traja zamrznutí sa vybúrili a počasie sa umúdri, o týždeň tak do týchto radov môžu prísť samozberači. "Samozrejme všetci, nielen tí, čo si od nás kúpili poukaz na jahody, privítame tu všetkých," odkazuje ovocinár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy