Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
O niekoľko dní si budeme musieť preladiť televízory. Odborník radí, ako na to
Zdielať na

O niekoľko dní si budeme musieť preladiť televízory. Odborník radí, ako na to

BRATISLAVA / Mnohí ľudia si budú musieť už čoskoro preladiť svoje televízory. Podľa nového nariadenia totiž členské štáty Európskej únie musia urobiť technické zmeny. O zmenách a spôsobe preladenia porozprával riaditeľ spoločnosti, ktorá má celý proces na starosti.

"Európska komisia rozhodla, že jednotlivé členské štáty musia uvoľniť pásmo 700 megahercov v prospech mobilného internetu. Naša spoločnosť Towercom má pridelené tieto frekvencie do roku 2029 a využíva tieto frekvencie na televízne vysielanie cez anténu," vysvetlil riaditeľ Towercom Ivan Peschl.

Jednoducho povedané, na frekvenciách, kde teraz sledujete televízne programy, bude rýchly internet, známy ako 5G, a tak sa musia televízie vrátane JOJky presunúť na iné frekvencie. Ak máte operátora, satelit, či iný spôsob prijímania signálu, pre vás sa nemení nič. Treba zdôrazniť, že sa to týka iba tých, čo sledujú televíziu cez anténu.  

"My sme sa snažili spraviť to tak, aby diváci, ktorí teraz môžu pozerať voľné vysielanie cez anténu, ho mohli pozerať aj naďalej, čo všetko budú musieť urobiť, je preladiť si svoj televízny prijímač tak, aby sa naladil na iné frekvencie, ktoré budeme mať zamenené za tie frekvencie, ktoré uvoľníme," poznamenal Peschl. 

Ako správne preladiť?

Čiže jediné čo bude treba urobiť, je preladiť svoj televízor. V rámci informačnej kampane je už spustená stránka, na ktorej je jednoduchý návod, ako to urobiť. Vyberiete z menu nastavenia, ďalej zvoľte možnosť automatické ladenie, vyložte si nohy a ladiť sa už bude samo. Netreba teda nič dokupovať ani montovať. Stačí pár klikov na ovládači. 

Mnohí ste zvedaví, kedy a ako sa to stane. V prvom rade treba povedať, že vám jedného dňa obľúbené programy jednoducho prestanú vysielať. "Z pohľadu diváka sa udeje to, že niekedy v nočných hodinách vypneme vysielanie, bude to nejaká odstávka, na druhý deň v doobedňajších hodinách, prípadne na obed alebo skoré popoludnie sa vysielanie obnoví, ale obnoví sa na nových frekvenciách. To znamená, že od diváka sa požaduje v tomto momente preladenie," upozornil Peschl.

Vypnutie signálu nebude naraz

Vypnutie signálu sa neudeje naraz na celom Slovensku. Začne sa v Nitre a Košiciach na začiatku júla. Celý proces bude trvať jeden rok. "My sme si to rozplánovali do časového úseku jedného roka a celé to prelaďovanie, alebo technické zmeny sa budú diať po regiónoch," vysvetlil technický riaditeľ Towercom Zsolt Nagy. 

Spoločnosť Towercom, ktorá má celý proces na starosti, už spustila informačnú kampaň. Na stránke cezantenu.sk sú všetky informácie. Dokonca si takto jednoducho viete zistiť, kedy presne budete musieť kanály preladiť vo vašom regióne. Je tam aj návod, ako ľahko to urobiť.  

A ešte jedno upozornenie: Ak sa k vašim známym, ktorí nás teraz možno nesledujú, tieto informácie nedostanú, nič sa nedeje. Pár dní vopred sa vám dole na obrazovke zjaví informácia, že dátum, kedy je potrebné preladiť vo vašom regióne, sa blíži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy