Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Podľa informácií TV JOJ polovica policajných ochrankárov neprešla fyzickými testami
Zdielať na

Podľa informácií TV JOJ polovica policajných ochrankárov neprešla fyzickými testami

BRATISLAVA / Majú patriť k policajnej elite, napriek tomu by vraj polovica z nich so svojou kondíciou nekonkurovala ani začínajúcim policajtom. Hovoríme o štátnej ochranke, ktorá má na starosti bezpečnosť najvyšších ústavných činiteľov. Televízii JOJ sa podarilo získať záznam z minuloročnej porady, na ktorej dnes už bývalý šéf tohto úradu upozorňuje na tieto problémy. Hovorí aj o papalašizme, či zakrývaní policajtov bez kondície.

"Jediné čo chcem, je aby spĺňali stanovené kritériá. To, čo splnia, dáme im pokoj. Ja nepotrebujem z nich robiť nadľudí. Len nech spĺňajú. Nie, že oni nespĺňajú, lebo sa im nechce, nerobia to čo majú a potom robia zlú krv," povedal bývalý riaditeľ šéf úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií  Peter Krajčirovič.

Televízia JOJ má k dispozícii takmer 40 minút audiozáznamu z porady. Svojim podriadeným vyčíta veľké rezervy v kondícii niektorých ochrankárov. "My tu máme policajtov, ktorí nesplnili kritériá nie teraz, alebo dnes. Oni to nespĺňajú už niekoľko rokov. Alebo sú tam aj takí, ktorí nesplnili kritériá nikdy. Dobre počujete nikdy," dodáva Krajčirovič. 

Informácie o problémoch v elitnom útvare prenikajú na verejnosť už dlhšie. Naposledy Denník N uviedol, že informácie o chránených osobách údajne unikajú k exministrovi vnútra. Denník tiež cituje svoje zdroje, podľa ktorých sú ochrankári rozdelení na kaliňákovcov a nekaliňákovcov. Zo strany lojálnych má ísť dokonca o šikanovanie nelojálnych k exministrovi. "Na previerkach by nebolo nič zlé, keby sa v rukách tohto človeka nestali nástrojom utláčania, zastrašovania a až šikanovania svojich podriadených," píše sa v článku denníka.

"Dnes je tu nová moderná doba, politici sú moderní manažéri, ktorí sa starajú o seba, ktorí sú fit, ktorí sú v top forme. Či už je to pán Fico, Danko, Pellegrini, Drucker, Kiska, Kaliňák, to je jedno kto. Títo páni sú oblečení ako z módneho časopisu a postavy majú ako vrcholoví športovci. A naši policajti sú v horšej kondícii ako chránené osoby," dodáva Krajčirovič.  

Krajčirovič už pred rokom na inkriminovanej porade hovoril o papalášizme, ktorý vraj v ochranke vládne. O tom, že si politici strážcov vyberajú a zastávajú sa ich. Bývalý šéf ochrankárov tvrdí, že mnohí nespĺňajú základné kritériá ochrankárov.

Nech ma kopnú do ri*i

"Ja radšej tu nebudem, chalani. Radšej nech ma kopnú do ri*i hneď zajtra. Ale ja si nezoberiem na triko, že tu budem mať neschopných ľudí. Neexistuje. Mňa nezaujíma, kto koho pozná, nezaujíma. Tak, nech ten, kto niekoho pozná, zavolá, a nech ma kopnú do ri*i, že Krajčirovič nemá čo robiť ako riaditeľ ochranky, lebo vyžaduje od niekoho to, čo má vyžadovať," povedal.  

Celý záznam TV JOJ už odovzdala ministerke vnútra Denise Sakovej, pod ktorú Úrad na ochranu ústavných činiteľov spadá. Sama tvrdí, že situáciou vo vnútri sa už zaoberá. V spolupráci s policajným prezidentom prisľúbila riešenie.

"Bavili sme sa s ním o nejakom organizačnom a personálnom obsadení úradu, ja to predbiehať nebudem, pokiaľ nebudeme mať finálnu variantu, tak prostredníctvom médií ani toto nebudem bližšie komentovať," povedala Saková. 

Vypočujte si nahrávku Petra Krajčiroviča z piatka 13.4.2018:

​Vypočujte si aj záznam z porady, z 16.4. 2018, teda v pondelok po víkende:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy