Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Danko avizoval pozvanie Viačeslava Volodina. Lajčák namieta jeho menom na sankčnom zozname
Zdielať na

Danko avizoval pozvanie Viačeslava Volodina. Lajčák namieta jeho menom na sankčnom zozname

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Spoločné fotky predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka so šéfom ruskej dumy Viačeslavom Volodinom boli len predzvesťou jeho pozvania na Slovensko. Predseda SNS to ohlasoval aj tesne po návrate z Moskvy, kde ho práve Volodin predstavil prezidentovi Putinovi.

Danko sa tým, že by chcel svojho ruského priateľa pozvať na Slovensko netajil ani po návrate z Moskvy. Predseda parlamentu hovoril o pozvaní ako o takmer hotovej veci. Napriek tomu, že šéf ruskej dumy je už niekoľko rokov na sankčnom zozname v rámci krajín Európskej únie. 

Na túto tému už Danko pravdepodobne hovoril s ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Ten mu vysvetlil, že pozvať človeka zo sankčného zoznamu na Slovensku nie je vôbec jednoduché. Je totiž potrebné vybaviť si na to výnimku, podobne ako to skúšali susedia v Rakúsku.

"Minister Miroslav Lajčák vysvetlil predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi, že pozvanie predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslava Volodina by bolo v rozpore so súčasnými pravidlami EÚ. Výnimka, o ktorej hovorí pán predseda NR SR Danko by musela obsiahnuť účasť ruského predstaviteľa na takom podujatí, ktoré bude okrem iného podporovať ciele teritoriálnej integrity Ukrajiny," uviedol predseda tlačového výboru ministerstva zdravotníctva Juraj Tomaga. Táto téma údajne na teraz ostala uzatvorená. Ambíciou Andreja Danka ale ostáva usporiadanie veľkého euro-ázijského samitu.

Danko si za svoje časté návštevy vyslúžil kritiku nielen z radov opozície, ale už aj niektorí koaliční poslanci pritvrdzujú v slovách. Prišiel s nimi Béla Bugár.

​Čo prezradil Andrej Danko o návšteve v Rusku?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy