Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bratislave protestovali obyvatelia Palárikova, sú proti novej farme pre ošípané
Zdielať na

V Bratislave protestovali obyvatelia Palárikova, sú proti novej farme pre ošípané

BRATISLAVA / O tom, že Slovensko stratilo svoju potravinovú sebestačnosť a mnoho produktov, ktoré sme si kedysi vypestovali či chovali, dnes dovážame, sa hovorí už dlhodobo. Na prvý pohľad by sa preto mohlo zdať, že vybudovanie novej farmy pre ošípané, kde sa ročne narodí až 160 tisíc prasiatok, je pre Slovensko dobrou správou. Miestni obyvatelia majú obavy o svoje zdravie a o budúcnosť životného prostredia a v pondelok prišli nesúhlas vyjadriť aj na protest v hlavnom meste.

Pred budovu ministerstva životného prostredia v Bratislave prišli demonštrovať ľudia až z Palárikova. Aktivisti protestujú proti vybudovaniu megafarmy, ktorá podľa nich jednak znečistí životné prostredie, ale napríklad zníži aj hodnotu ich nehnuteľností. 

"Kamióny majú prevážať hnojovicu a odstavčatá cez intravilán obce, to je nemysliteľné. Žiadame inšpekciu, zrušiť rozhodnutie v plnom rozsahu na základe dôsledného preskúmania odvolania všetkých účastníkov," uviedla starostka obce Palárikovo Ľubica Karasová.

"Dopady na životné prostredie sú predmetom integrovaného povolovania a práve preto, že sa odvolali, všetky materiály budú preskúmané," informuje hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Protestujúci veria, že ministerstvo životného prostredia takémuto podnikaniu zatvorí bránu pred nosom. "Našim riešením by bolo podporiť malých lokálnych producentov, environmentálna záťaž sa rozloží, hnojovica sa dá aplikovať do pôdy," povedal Milan Kyseľ, zástupca OZ Spolok farmárov Slovenska. 

"Prijali nás štátny tajomník ministerstva a generálny tajomník Inšpekcie životného prostredia. Dostali sme prísľub, že sa situáciou budú veľmi podrobne a vážne zaoberať," dodala starostka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy